Återbruk och återvinning har blivit ett väl omtalat ämne och är något alltfler engagerar sig i. Miljöfrågor får stort fokus och år 2015 blir Frövifors pappersbruksmuseums miljöår. En gång i månaden kommer man att arrangera loppmarknad för privatpersonen, men det kommer också att dyka upp ett gäng olika aktiviteter under hela året. – Tidigare år har det varit väldigt mycket sommarfokusering, men vi är ju faktiskt här året om, och nu får vi visa det, säger museichef Mikael Tiderman.
Idag, lördag, händer det grejer på Frövifors pappersbruksmuseum. Man har anordnat en stor loppis för att kicka igång det nya året, året som för museet är utnämnt till ett ”Miljöår”.
– Idag har vi premiär för loppisarna som vi kommer ha en gång i månaden det här året. Det är privatpersoner som hyr bord och får sälja lite saker. Vi kommer att ha ett miljöår under hela året med en mängd olika aktiviteter. Det kommer att vara fokus på vardagkonsumtion, att man inte alltid behöver köpa nytillverkat, vilket inte bara är bra för miljön, utan också bra för plånboken. En del av det här miljöåret är också ett sätt att få hit de människor som kanske inte i vanliga fall kommer till museet. Tidigare år har det varit väldigt mycket sommarfokusering, men vi är ju faktiskt här året om, och nu får vi visa det, berättar museichef Mikael Tiderman.
Det var under det föregående året som man började diskutera om att anordna ett miljöår, och redan nu i januari kan man konstatera att det än så länge gett mycket bra gensvar. Loppisborden var fullbokade av entusiastiska försäljare, och besökarna, sugna på att miljöfynda, droppade in en efter en.
– Det är jättemycket folk. Det är många som börjat fått upp ögonen för det är med loppisar, förr var det mest en grupp som tyckte att det var bra, säger Mikael.
Framåt sommaren kommer det att bjudas på flera olika utställningar, däribland den stora återbruksutställningen. Vid den kommer Sveriges Konsumenter att ha en textilutställning under namnet ”Stilmedveten”, en utställning som först och främst riktar sig till unga för tips och råd om smart och hållbar textilkonsumtion. Även fabriken vill vara med på ett hörn, Mikael fortsätter:
– Billerud Korsnäs tar också fram en utställning som visar på deras miljöarbete, hur de jobbar med den typen av förpackningar för det miljömässiga. Att de ska ha vara med och ha en utställning blev klart alldeles nyss. Vi har fler grejer på gång och det kommer vi att utannonsera på vår Facebooksida och vår hemsida.

Benita är en av de som är med i starten av miljöåret genom att ha hyrt ett bord för dagens loppis. Bordet är fulldukat och man har fullt upp med att sälja sin saker och heja på bekanta och vänner. Det är ständig rörelse och försäljarna jobbar på för fullt.
– Det är billig, bra och kul, och så är det socialt!, konstaterar hon glatt.
På pappersbruksmuseet kommer även mellan tjugo och tjugofem konstnärer att visa upp sina alster under Vinterspår, den 7-8 februari.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.