Sture Åtterås talade om Handelskammaren Bergslagen vid dagens Rotarylunch. Foto: Ida Lindkvist
Sture Åtterås om Bergslagens kammare
Vid dagens Rotarylunch stod Sture Åtterås för talan och berättade för åhörarna om allt man kan tänkas vilja veta om Handelskammaren Bergslagen. Bland annat förklarade Åtterås vilka frågor de driver på och varför, hur styrelsen ser ut i dagsläget och kort och gott vad Handelskammaren pysslar med för något och vad man får ut av att vara medlem där.
Sture Åtterås har hand om Rotarylunchens föreläsning, och matgästerna som just fått sina tallrikar bortburna lyssnar noggrant. Sture ska berätta om Handelskammaren
Foto: Ida Lindkvist
Bergslagen, där han själv figurerar som ordförande. Handelskammaren Bergslagen har funnits i ungefär ett år och inkluderar Lindesbergs, Ljusnarbergs och Noras kommun, och nu vill även Hällefors få hoppa in och vara med. Styrelsen rekryteras från lokala arbetsgrupper i varje kommun, och i styrelsen hittar vi, förutom Åtterås, Cecilia Jeffner som vice ordförande och representanter för Lindesberg är Per Eriksson, också känd som ICA-Per, Per Egeryd, Egeryds fastigheter, Håkan Krantz, BillerudKorsnäs, och Lina Marklund, Helix Verktyg. Det finns således representanter för både Nora och Kopparberg, och därtill tre näringslivschefer såsom Merit Israelsson som har den rollen i vår kommun.
– Så vad finns det för medlemsnytta, vad har man för glädje av att vara medlem? Man har till exempel tillgång till det globala nätverket, säger Åtterås och visar på
storskärmen.
Man jobbar mycket med hur man ska göra och handla för att bli mer populär och attraktiv. Det har initierats lokala mötesplatser där pubkvällar är en del av detta.
– Där kan man fånga upp de riktigt lokala frågorna och man diskuterar, berättar Sture.
En av de frågor som Handelskammaren Bergslagen driver är boendeformer. Sture fortsätter:
– Här börjar det att hända grejer, och man måste ligga på, och man måste våga satsa!
Bra skolor från grundskolan och upp till gymnasiet är också väldigt viktigt och hänger samman med ovanstående.
– Vi måste ha bra skolor, utan det och boenden och tomter så händer ingenting, det är grundkraven.
Kollektivtrafiken och kommunikationer är också en frågeställning som man måste få att klicka.
– Där måste vi skärpa till oss och bli bättre, man måste vara precisa från gymnasieskolans sida. Vi kan inte få tidtabellen ändrad tills imorgon, men förhoppningen är att det ska bli ett genomslag till nästa läsår.
Slutligen står ett bra näringslivsklimat på listan.
– Allt det här ligger till grund för att kunna skapa ett bra näringslivsklimat. Vi måste komma med idéer till politiken.
– Vi behöver se samma möjligheter, och se ljuset i tunneln på samma sätt!, avslutar Sture på pricken klockan 13.
Sture påminner också om det regionala flygandet i Örebro, och att man om en dryg månad kommer kunna flyga mellan Örebro och Köpenhamn. Detta kan givetvis också gynna affärsfolket i vår kommun, att man inom en snar framtid kommer att slippa pendla ända till Arlanda alternativt Skavsta, och då istället kan åka direkt från Örebro. Från och med den 26 oktober lyfter dessa flyg.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...