Vid dagens Rotarylunch stod Sture Åtterås för talan och berättade för åhörarna om allt man kan tänkas vilja veta om Handelskammaren Bergslagen. Bland annat förklarade Åtterås vilka frågor de driver på och varför, hur styrelsen ser ut i dagsläget och kort och gott vad Handelskammaren pysslar med för något och vad man får ut av att vara medlem där.
Sture Åtterås har hand om Rotarylunchens föreläsning, och matgästerna som just fått sina tallrikar bortburna lyssnar noggrant. Sture ska berätta om Handelskammaren
Bergslagen, där han själv figurerar som ordförande. Handelskammaren Bergslagen har funnits i ungefär ett år och inkluderar Lindesbergs, Ljusnarbergs och Noras kommun, och nu vill även Hällefors få hoppa in och vara med. Styrelsen rekryteras från lokala arbetsgrupper i varje kommun, och i styrelsen hittar vi, förutom Åtterås, Cecilia Jeffner som vice ordförande och representanter för Lindesberg är Per Eriksson, också känd som ICA-Per, Per Egeryd, Egeryds fastigheter, Håkan Krantz, BillerudKorsnäs, och Lina Marklund, Helix Verktyg. Det finns således representanter för både Nora och Kopparberg, och därtill tre näringslivschefer såsom Merit Israelsson som har den rollen i vår kommun.
– Så vad finns det för medlemsnytta, vad har man för glädje av att vara medlem? Man har till exempel tillgång till det globala nätverket, säger Åtterås och visar på
storskärmen.
Man jobbar mycket med hur man ska göra och handla för att bli mer populär och attraktiv. Det har initierats lokala mötesplatser där pubkvällar är en del av detta.
– Där kan man fånga upp de riktigt lokala frågorna och man diskuterar, berättar Sture.
En av de frågor som Handelskammaren Bergslagen driver är boendeformer. Sture fortsätter:
– Här börjar det att hända grejer, och man måste ligga på, och man måste våga satsa!
Bra skolor från grundskolan och upp till gymnasiet är också väldigt viktigt och hänger samman med ovanstående.
– Vi måste ha bra skolor, utan det och boenden och tomter så händer ingenting, det är grundkraven.
Kollektivtrafiken och kommunikationer är också en frågeställning som man måste få att klicka.
– Där måste vi skärpa till oss och bli bättre, man måste vara precisa från gymnasieskolans sida. Vi kan inte få tidtabellen ändrad tills imorgon, men förhoppningen är att det ska bli ett genomslag till nästa läsår.
Slutligen står ett bra näringslivsklimat på listan.
– Allt det här ligger till grund för att kunna skapa ett bra näringslivsklimat. Vi måste komma med idéer till politiken.
– Vi behöver se samma möjligheter, och se ljuset i tunneln på samma sätt!, avslutar Sture på pricken klockan 13.
Sture påminner också om det regionala flygandet i Örebro, och att man om en dryg månad kommer kunna flyga mellan Örebro och Köpenhamn. Detta kan givetvis också gynna affärsfolket i vår kommun, att man inom en snar framtid kommer att slippa pendla ända till Arlanda alternativt Skavsta, och då istället kan åka direkt från Örebro. Från och med den 26 oktober lyfter dessa flyg.