För många är kanske inte januari den månad då plånboken är som tjockast, efter julens och nyårets festligheter. Ett nytt år kan också motivera att komma igång med ett sparande, kanske för att ha en buffert om något oväntat inträffar, eller inför solsemestern i sommar. Cecilia Jeffner, VD vid Bergslagens Sparbank, passar på att ge sina bästa tips och råd.
Januari. Bankkontot ser lite tunt och skralt ut, och än är det många dagar kvar till löning. Finns det några bra spartips att hitta? Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner säger:
– Om man ser till alla tidningar och TV som är fulla med spartips nu så här i januari så kan man säkert hitta massa bra idéer där som handlar om att sälja begagnade saker, storhandla, planera hela veckans middagar i förväg, och så vidare. Där tror jag vi alla kan ta till oss många bra spartips!
Att låta sparkontot förbli orört tycker Cecilia i största möjliga mån är att föredra.
– Jag kan tycka att det är bra att om man kan låta bli att nalla på sparkontot. Förmodligen var tanken med sparandet, att spara till något roligare, något som man ser fram emot långt innan. Eller så kanske man buffertsparar för att ha till kommande saker man ”måste” köpa, till exempel ett nytt kylskåp om det gamla går sönder. Så länge det inte är några ”måsten” så FÖRSÖK låta pengarna stå kvar, uppmanar Cecilia.
Men att spara innefattar ju inte bara en enda månad om året, utan är något som kan vara bra att försöka göra under alla månader.
– Månadssparande är det jag tycker är bäst! Se till att fixa en automatisk överföring till ett sparkonto eller förslagsvis en
fond från ditt lönekonto, så pengarna dras automatiskt. Det är bra att ha flera olika sparanden: ett sparkonto för buffertsparande, ett längre sparande för exempelvis utlandssemestrar eller ny bil. Även om beloppet man kan spara per månad inte är så stort, så växer det ju med tiden!, säger Cecilia och tillägger:
– Ett tips är att se om man har utrymme att öka månadssparandet. Det kanske är flera år sedan man startade att spara någon hundralapp per månad, så det kanske är dags att öka på beloppet.
Men var ska man spara sina pengar? På ett sparkonto? Aktier, fonder eller under madrassen?
– Börsåret 2016 har ju inte börjat så bra tyvärr! Det är därför viktigt att se över sitt aktiesparande med jämna mellanrum för att eventuellt göra förändringar i innehavet.
– Ett ännu bättre sätt att sprida riskerna är att spara i fonder. Då riskerar man inte att en enskild aktie påverkar hela ens kapitalt fullt ut. Då kan man tänka sig aktiefonder på långsikt och en blandning av aktier och räntor som man sparar på kort sikt. Om man dessutom månadssparar i fonder så har man ju den fördelen att man köper andelar billigt, det vill säga, man får fler andelar de månader som fondkurserna har sjunkit, berättar Cecilia.
Cecilia förklarar vidare att den största kostnaden i ett hushåll vanligtvis är boendet, och därför kan det vara fördelaktigt, särskilt om man äger sin bostad, att se över boendets kostnader.
– Det kan till exempel gälla amorteringar och att eventuellt binda räntan, eller ändra till rörlig ränta. Men det går inte att ge ETT råd som passar alla, vad det gäller räntebindningstider, det kan vara olika för varje familj. Ett av de bästa och säkraste sätten att spara just nu är dock att amortera på sina lån. Även om räntan är mycket låg just nu, så kommer det tider med högre ränta. Och då är det en stor fördel att ha kunnat amortera ner sina lån nu när räntekostnaden är låg, så att själva skuldbeloppet minskar och då är lägre när det kan komma högre räntelägen.
– Det gäller även att se över sina försäkringar så man har rätt skydd både för sig själv och för sitt hem. Där finns pengar att spara och framförallt finns stora ekonomiska fördelar om man valt rätt försäkring om olyckan skulle vara framme.
Och pensionssparandet?
Nytt för i år är att avdragsrätten för IPS individuellt pensionssparande är borta. Det är därför inte bra att ha sitt pensionssparande till ett IPS konto, det betyder att du får skatta för de pengarna två gånger, säger Cecilia.
Men då kan jag ju lika gärna strunta i att pensionsspara?
– Det betyder INTE att du inte ska spara till din pension! Det är minst lika viktigt nu trots att avdragsrätten är borta. Man kan till exempel spara i ett ISK, investeringssparkonto, där man inte behöver skatta för eventuella vinster, utan istället betalar man en årlig avkastningsskatt på sitt kapital. Allt detta kan våra rådgivare berätta mer om på ett möte, tipsar Cecilia.
Cecilia avslutar:
Nu när det är nytt år, kanske tid för nytänkande och nystart; så passa på att se över din ekonomi, både sparande och lån. Ta professionell hjälp av en rådgivare, det behöver vi allihop för att få rätt helhetsbild av vår privatekonomi.