Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.
LindeNytt har tidigare under året rapporterat om Solberga förskolors nya mobila förskoleavdelning, där barnen med hjälp av en buss skulle kunna ta sig ut i naturen för en grönare undervisning. För att kunna starta upp verksamheten på ett korrekt sätt anmälde vd Maria-Pia Karlsson förskolans nya livsmedelsanläggning, vilket är ett standardförfarande då en ny verksamhet kräver nya kontroller. Då hon hade följt samma riktlinjer som förut startade man igång verksamheten med den mobila förskoleavdelningen, något som visade sig få stora konsekvenser.
När kommunens inspektör en kort tid senare kom för att inspektera anläggningen förklarade hon att Maria-Pia gjort fel, bussen skulle nämligen betraktas som en helt separat anläggning och krävde därför ytterligare en anmälan för att förfarandet skulle vara korrekt, något Maria-Pia inte visste om. Själva livsmedelsanläggningen i sig fanns det dock inga synpunkter på, det enda som fattades var den extra anmälan.
– Det är en klantig miss om man vill tolka det så, men jag trodde att eftersom det är samma barn som äter på avdelningen som på bussen och det är samma personer som hanterar det, så hörde de ihop. Det var ett ärligt misstag, berättar Maria-Pia.

När Maria-Pia insåg sitt misstag skyndade hon sig att skicka in en ny anmälan, och trodde sedan att problemet var löst. Men en kort tid senare fick hon ett mail från kommunen, med beskedet att de måste betala 75 000 kronor i straffavgift för att man olovligen serverat barnen mat på bussen – i fyra dagar.
– Inspektören informerade oss om att det eventuellt kunde bli tal om en sanktionsavgift, men eftersom det rörde sig om så kort tid förväntade jag mig en räkning på 5000 kronor som är det lägsta beloppet. 75 000 kronor är mycket pengar som vi inte alls hade räknat med, det var dyra måltider, säger Maria-Pia.
Istället för det lägsta beloppet erlades de att betala den högsta avgiften enligt livsmedelslagen, en avgift som hade varit betydligt mycket lägre om verksamheten hade varit kommunal.
– En kommunal förskola hade bara behövt betala 40 000 kronor som maxbelopp, men vi ska betala 75 000, säger Maria-Pia.
Eftersom hon ansåg att sanktionsavgiften var orimligt hög valde Maria-Pia att bestrida den, och förväntade sig därefter ett svar från kommunen, men responsen uteblev. Först en tid senare fick hon av en slump reda på att kommunen hade skickat vidare ärendet till Samhällsbyggnadsnämnden för beslut, och då insåg hon att det brann i knutarna. Utan framgång försökte hon att få tag på några av politikerna i nämnden, men beslutet var redan fattat, Solberga måste betala avgiften.
– Jag hade önskat ett svar åtminstone. Jag är arg på den höga summan, men jag är mest arg på kommunen och bristen på kommunikation! säger Maria-Pia.
Nu ligger ärendet hos Samhällsbyggnadsförvaltningen, där det ska avgöras om beslutet ska ändras eller skickas vidare till Förvaltningsrätten.