I och med att barn och ungdomar berörs av politikernas beslut i mångt och mycket, och att Barnkonventionen från och med år 2017 står som svensk lag, vill man nu ”vässa barnens perspektiv genom att kommunens beslutsunderlag i nämnder och styrelser kommer att behöva ta hänsyn till Barnkonventionen”, skriver Bengt Storbacka (S) i ett pressmeddelande.
– Det är barnen som hjälper oss att planera för en bättre framtid, säger Storbacka (S).
Det tas många beslut i kommunens nämnder och styrelser. Vid beredningen av frågor vägs olika aspekter in så beslutsfattare ska ha ett så bra underlag som möjligt. Det är viktigt att besluten blir hållbara. Inte minst viktigt är de långsiktiga konsekvenserna för våra barn och unga som växer upp i kommunen och som en dag växer upp i kommunen och som en dag tar över och utvecklar vårt samhälle, skriver Bengt Storbacka (S), ordförande vid Lindesbergs socialdemokratiska arbetarkommun och kommunfullmäktige, i ett pressmeddelande idag.
Storbacka fortsätter meddelandet med att berätta att socialdemokraterna nu vill vässa barnens perspektiv genom att kommunens beslutsunderlag ska ta hänsyn till Barnkonventionen.
– Genom att beslutsunderlagen tar hänsyn till konsekvenser ur barnens perspektiv kommer vi en liten bit på vägen, förklarar Storbacka (S).
År 2017 har det fastslagits att Barnkonventionen kommer att implementeras som svensk lag. I och med det vill man att Lindesbergs kommunfullmäktige ska få bättre inblick i Barnkonventionen, detta genom en genomgång när de träffas den 16 februari.
– Ledamöterna kommer att få en genomgång av vad Barnkonventionen handlar om att vi nu vill se till att det perspektivet finns med i kommunens beslutsunderlag, förklarar Storbacka (S).
I pressmeddelandet kan man läsa vidare att Barnkonventionen handlar om FN:s konvention om barns rättigheter, som grundar sig på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. De underlag som tas fram inför olika beslut kommer att prövas utifrån om de har särskilda konsekvenser för barn och unga.
– Vi är vana vid att titta på ekonomiska konsekvenser och ta hänsyn till ekonomi, om besluten vi fattar är rättvisa och om de följer övergripande mål; men nu ska vi tydligt ta till oss barnens konsekvenser, säger Bengt.
Oavsett om man beslutar angående vägar, skolor eller kulturfrågor så berörs barn och ungdomar mer eller mindre, vilket gör det här införandet så viktigt. Genom barnperspektiv i beslutsunderlagen som en särskilt aspekt tar vi Socialdemokrater ett ytterligare steg för att värna om barnen och därmed framtiden, kan man läsa vidare i pressmeddelandet.
– Det är barnen som hjälper oss att planera för en bättre framtid, därför är det här extra viktigt. Barnen hjälper oss att förstå vad vi ska ta för beslut, det är så vi bygger ett hållbart samhälle. Vi ska vara ett framtidsparti och därför driver vi det här, det är en hjärtefråga för oss!, avslutar Storbacka (S).
INSÄNDARE/DEBATT: Mediabevakning och medborgardialoger på Storåskolan och Vedevågsskolan. Vad är det som händer? Som alla säkert känner till så är kommunen i ekonomisk kris och alla nämnder måste spara, så även Barn- och utbildningsnämnden. Ja, men då kanske nämnden kan be Kommunstyrelsen om mer pengar men saken är den att det finns inga.
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet ställde upp med tre lag, ett flick- ett pojk-och ett mixlag, som samtliga placerade sig på prispallen. Dubbla guld och ett silver blev facit efter årets mästerskap, där flicklaget försvarade sin mästartitel för fjärde året i rad.
Linde Volley som nyligen kommer från bortaseger mot Göteborg fick under söndagen ta emot Sollentuna på hemmaplan. Trots att Stockholmslaget stod med sex raka förluster så var det gästerna som var starkast i Lindesberg Arena. Linde Volley höll däremot en vinnande ställning med 17-10 i mittsetet men kunde inte avgöra mot Sollentuna som istället var pigga att plocka tre poäng till tabellen.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.