För att klara alla de krav och tuffa regelverk som väntar svenska banker efter år 2015 bildar Bergslagens Sparbank tillsammans med fyra andra mindre sparbanker ett bolag för specialistfunktioner inom fler avgörande områden.- Genom den här konstruktionen säkerställer vi en överlevnad som fristående sparbank, säger Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank.
Bakgrunden till bildandet av bolaget är den uppstramning av regelverk och krav på kontroll som kommit fram i spåren av de finanskriser som drabbat det svenska och europeiska bankväsendet de senaste decennierna. Det är inte bara de svenska myndigheterna som agerat hårt, utan också EU har genom sina regler för bankernas kapitalkrav lagt ribban för hela det europiska bankväsendet. Det senaste i raden av tuffare krav hittar man i det som normalt kallas Basel III. Här har man ökat kraven ytterligare på bankernas kapitaltäckning och likviditet.
Det krävs spets- och specialistkompetens för att bankerna i framtiden ska klara av implementeringen av de nya regelverken och samtidigt kunna bedriva en kontrollfunktion på ett sätt som följer de regelverk som myndigheterna bestämmer. Christer Trägårdh ser två stora problem med att man som själva inom den egna banken skall skaffa nödvändig kompetens.
– Det vore nästan omöjligt att rekrytera rätt kompetens och det skulle bli oerhört dyrt, säger han.
Lösningen blir nu istället att Bergslagens Sparbank tillsammans sparbankerna i Lekeberg, Södra Dalarna, Bjursås och Norrbärke bildar ett gemensamt bolag som ska tillhandahålla ett antal viktiga spets- och specialistkompetenser. Främst gäller det compliance, risk och IT. Bolaget kommer också kunna tillhandahålla specialistkompetens inom säkerhet och webb.
Bolaget placeras i Örebro. Främst för att man bedömer att det då blir lättare att hitta nödvändig kompetens. Eftersom bolagets specialister kommer röra sig mellan de olika bankerna så finns det också rena kommunikationsfördelar med Örebro. Man är heller inte främmande för att andra banker blir intresserade av bolaget tjänster och då är Örebro ett bra alternativ.
Ägarandelen det nya bolaget blir lika stor mellan de fem delägarna, det vill säga en femtedel vardera. VD i det nya bolaget blir Cecilia Jeffner. Hon är idag vVD och ekonomichef i Bergslagens Sparbank. Två roller hon behåller precis som tidigare.
– Jag kommer lägga drygt tjugo procent av min tid i det nya bolaget. Främst kommer jag ägna tiden åt att driva strukturer och processerna framåt och få jobbet att bli mer effektivt än det skulle bli om var och en av bankerna gjorde jobbet lokalt, säger Cecilia Jeffner.
Bolaget kommer anställa fyra personer initialt men redan under nästa år tror Trägårdh att det kommer anställas fler personer när ytterligare banker börjar köpa bolagets tjänster.
– Fem banker startar men jag tror att inom fem år är det kopplat åtta till tio banker till bolaget, säger han.
Det nya bolaget blir först i sitt slag i Sverige men förmodligen kommer det efterföljare på andra platser i Sverige. För att klara av nödvändig spets- och specialistkompetens inom de här funktionerna tror Trägårdh att det krävs en bank i storleksordningen hundra anställda och en affärsvolym på upp emot tjugo miljarder.
– Bergslagens Sparbank är runt sextonde största av drygt sextio sparbanker i Sverige. Det innebär att alla sparbanker som är mindre än oss har ett problem, säger Trägårdh.
Verksamheten i det nya bolaget startar vid årsskiftet 2014.
Den stora ekonomiska vinsten är inte tänkt att göras i det nya bolaget, utan här ser Christer Trägårdh istället stora kostnadsbesparingar i banken som mest avgörande.
– Det här bolaget kommer för alla fem inblandade banker ge en ekonomisk vinst genom att kostnaden för att ha dessa tjänster i den egna banken är mångfalt mycket större än investeringen i bolaget. Detta i kombination med en högre och bättre kompetens än vi skulle lyckats med på egen hand ger oss enorma fördelar, avslutar Christer Trägårdh.
Fotnot
Kapitaltäckning. Storleken på det kapital som myndigheterna ställer på banken för att banken ska kunna möta de risker man utsätter sig för.
Compliance: I det här fallet avser man i första hand att kontrollera och säkerställa regelefterlevnaden inom banken. Compliance handlar också om att utbilda och informera om befintligt regelverk och samtidigt implementera nya regler i organisationen.