Vid ett extrainsatt sammanträde i Kommunstyrelsen under tisdagseftermiddagen, beslutades det att man kommer att föreslå Kommunfullmäktige att biografen i Lindesberg drivs vidare i kommunal bolagsform. Detta efter en omröstning som slutade 11-4 för ja-sidan.
Det blev ingående diskussioner gällande biografen i Lindesberg och dess framtid. Samtliga ledamöter var dock rörande överens om att bion ska leva vidare, men åsikterna gick isär när det kom till frågan om hur det ska gå till.
Biografföreståndaren Björn Perssons gedigna arbete och biogruppen med ett trettiotal ungdomar stod i fokus under många av debatterna, där alla kunde skriva under på att Björn gjort ett otroligt arbete under sin tid på bion.
– Björn är en sann entreprenör och ungdomsledare som har lyckats otroligt bra med att lyckas få ett trettiotal ungdomar varje år att att jobba och få möjlighet till arbetslivserfarenhet. Skulle man ta bort den blir det istället mycket dyrare att driva bion och alla dessa ungdomar går miste om detta., sade Nils Detlofsson (L).
– Om det skulle hamna hos oss så vill vi arbeta ungefär som Björn har gjort, men kanske försöka hyra ut lokalerna mer. Vi försöker tanka Björn på hans kunskap och alla hans idéer, men vi kommer inte att kunna driva det på samma sätt då andra lagar och regler gäller för oss, sade Åsa Jönsson Karlsson på Besök Linde AB.
Även bions föreståndare Björn Persson fick komma till tals under mötet, då han beskrev sin syn på verksamheten och ekonomin.
– Jag sätter alla filmer själv numera, vilket kommer göra en besparing på ca 63 000 kronor i år, så det täcker upp för det uteblivna statsbidraget och lite till. Vi hade också en ökning med 50% av besökare i januari, och sett på hela förra året hade vi 3% ökning, medan riket i stort hade en minskning på 3%.
En fråga som flera av ledamöterna använde som argument var punkten gällande konkurrens, en fråga som kom upp efter att bion i Frövi under förra året menade att Lindesbergs kommun bedrev snedvriden konkurrens. Kommunens jurist förklarade dock under mötet att det inte spelar någon större roll om bion drivs inom en förvaltning eller i ett kommunalt bolag.
När det sedan kom till röstning slutade den med 11 röster för förslaget om att bion ska drivas vidare i kommunal bolagsform, där S, C, V och SD lade sina röster, och 4 emot, där L och M röstade nej. Moderaterna yrkade först för förslaget, med ett tillägg om att biogruppen skulle få finnas kvar, när detta bemöttes med ett avslag röstade man nej.
– Det var ju inget oväntat beslut, sade Björn Persson någon nedslagen efter mötet och fortsatte:
– Jag tror dessvärre att det kommer att drabba ungdomarna, för det kommer inte gå att driva det vidare på samma sätt. Sedan har vi ett tiotal volontärer i dagsläget som arbetar ideellt, så jag har svårt att se att man kan göra det billigare.
Beslutet innebär att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta reviderat ägardirektiv för Besök Linde AB, som i sin tur föreslås få uppdraget att driva bion vidare inom ramen för bolaget. Det reviderade ägardirektivet ska även fastställas på kommande årsstämma för Linde Stadshus AB. Kommunfullmäktige sammanträder den 25 februari kl.17.00 i Lindeskolans aula.