Två bergsmän i egen hög person. Foto: Ida Lindkvist
Besök av bergsmän
På torsdagskvällen fick Lindesbergs Stadsbibliotek besök av Bergsmän. Curt och Gert Lindmark, samt Per Bäckman bjöd på både kunskap, skratt, skrönor och berättelser. Trion fick därtill sällskap av Stina Norgren som är, och har varit, en riktig fena på att sy och konstruera bergsmanskläder.
Det är välfyllt på stolarna som står utplacerade runt scenen på bibliotekets övervåning. Intresset för bergsmän är uppenbarligen stort och Curt och Gert Lindmark har tillsammans med Stina Norgren intagit position och hamnat i rampljuset och publikens blickfång. Både Curt och Gert har sina bergsmansdräkter på sig, Curt en mer vardaglig variant som tåls att arbeta i, och Gert har helgskruden på. Stina har inte någon dräkt, det fanns nämligen inte någon bergskvinnodräkt. Men däremot besitter hon väldigt mycket kunskap om hur dessa kläder tillverkades, då hon själv sytt flera stycken.
Gert berättar om sin dräkt. Foto: Ida Lindkvist
– En snygg folkdräkt, skorna handgjorda efter mått, men på den tiden gjordes dem hos byskomakaren. Käppen, det är egentligen ingen käpp utan en bergsmansyxa, förklarar Gert.
Curt läser en skröna. Foto: Ida Lindkvist
– Det var ett arbetsredskap som man till exempel använde när man inspekterade kollasset. Om det var för stora bitar högg man i bitarna för att se om det var kol rakt igenom. Den användes också som måttstock. Den skulle vara minst två alnar lång, och det ser man här är inristat, berättar Gert och håller upp bergsmansyxan så publiken kan se den.
Dräkten är specialsydd och för att kunna skapa den krävdes efterforskning. Rockfickorna sitter bak och där förvaras alltid snusnäsduken. Någon av åhörarna beundrar de tjusiga vecken på skjortan, som Stina kan berätta är sydda.
– Det är vadmal, helull, i både rocken och västen, och så är det linne i skjortan. Rocken är till stor del handsydd, berättar Stina som dessutom handsytt knapparna i dräkten.
– Det är bomullstråd i knapparna, men jag vill inte tala om hur man gör för det är hemligt, ler Stina och tillägger att hon än idag tillverkar knappar.
Foto: Ida Lindkvist
Stina har sett till att 10 stycken uppsättningar bergsmansdräkter har kommit till, och ordern ringdes in på hennes telefon.
Välbesökt! Foto: Ida Lindkvist
– Idag är det ingen som ringer, det finns inte några bergsmän kvar, säger Stina.
Gert, som fick sin dräkt i 50-årspresent, tycker mycket om den och missar inte ett enda tillfälle att få klä sig i den.
– Så fort jag får chansen så har jag dräkten på mig, säger Gert och berättar att han varit i flera länder och spelat och samtidigt haft munderingen på sig.
Curt har ett förkläde av skinn på sig, vilket är smidigt vid arbete, och till det höga stövlar.
– Man hade höga stövlar, så det har jag på mig, konstaterar Curt och läser en gammal skröna som får publiken att skratta högt.
Per Bäckman gör entré. Foto: Ida Lindkvist
Per Bäckman gör entré, som bergsman i egen hög person. Han berättar om sitt liv som bergsman:
– Det hände ofta att vi bergsmän blev missuppfattade. Kom vi utanför Bergslagen visste de inte riktigt vilka vi var, berättar Bäckman.
Det hela avslutas med frukt och bergsmännens supvisa, en sång som de tre herrarna på scenen kan mycket väl.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Elin Axelsson (S) och Roseel Siewertsdotter (SD) klippte bandet. Foto: Camilla Lagerman
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
- Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande ...
TV: Se Saras film på lodjuret
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
- Jag hade ...