Om sex veckor ska ombyggnaden vara klar. För den 28 december bjuder den nya privata förskolan ”Rörmokeriet” in alla intresserade till ett Öppet hus. Ägarna, Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson är glada och lättade över att alla kommunala beslut nu är i hamn och att deras idé om en förskola med kundfokus nu blir verklighet. Men vägen hit har varit krokig och bolaget har förlorat mycket förberedelsetid på grund av Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings långa ärendehantering. – Vi har blivit väldigt professionellt bemötta av Barn- och utbildningsförvaltningen, säger Anna Almlöf. Men BMB:s agerande har gjort oss besvikna. Trots att vi bad om en skyndsam hantering av vår bygglovansökan tog det fyra månader innan vi fick besked.
Många föräldrar har i höst varit på besök och tittat på lokalen som snart öppnar som ”Rörmokeriet” – Lindesberg tätorts första privata förskola. Här ska Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson erbjuda barnomsorg av högsta kvalitet med föräldrafokus.
– Glada föräldrar ger glada barn, förklarar Maria-Pia Karlsson. Vi kommer exempelvis att ha förlängda öppettider efter föräldrarnas behov. All fortbildning ska ske på helger så att förskolan aldrig behöver stänga under vardagar.
Anna Almlöf och Maria-Pia Karlssons gemensamma dröm att starta eget och ge Lindesbergarna ett barnomsorgsalternativ har dock varit en krokig resa. För att kunna bygga om den stora lokalen på Brodalen krävdes ett formellt bygglov. När BMB fick ansökan i juli bad ägarna om en skyndsam handläggning.
– Men det tog sex veckor innan BMB ens öppnade ärendet, berättar Anna Almlöf. Sedan har vi tryckt på otaliga gånger för att få vårt besked men vi upplever inte att tjänstepersonerna har visat förståelse för vår situation.
Genom att det positiva bygglovbeskedet lämnades först i förra veckan så har bolaget blivit tvungna att vänta med nödvändiga investeringar och ägarna har inte kunnat rekrytera personal eller boka hantverkare som man tänkt.
– Hela situationen har varit otroligt jobbig även om vi aldrig tvekat på att det positiva beskedet skulle komma, menar Maria-Pia Karlsson. Man kan ju tycka att entreprenörer som vill starta ett företag där man räknar med att sysselsätta åtta personer, plus jobb till alla underleverantörer, ska vara något välkommet i Lindesberg- också av BMB.
Idag är dock både hantverkare och personal på plats och det pågår en febril aktivitet. Förskolan tar emot sina första barn den 7 januari och fram tills nu är 13 barn inskrivna.
– Det är mycket skönt att komma igång. Vi kommer att kunna ta emot max 40 barn totalt i tre grupper, förklarar Anna Almlöf som välkomnar fler föräldrar att kontakta henne för information. Vårt långsiktiga mål är att öppna ytterligare en förskola i kommunen samt ett nattis.
LindeNytt söker ansvariga på Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning för en kommentar.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.