Biograferna i Frövi och Lindesberg har under den senaste tiden varit heta samtalsämnen. Tidigare i oktober klargjorde Tillväxtutskottets ordförande, Irja Gustavsson, att man har för avsikt att låta en privat aktör ta över biografverksamheten i Lindesberg. Nu vill Björn Persson, biografens föreståndare, lyfta fram personerna bakom bion, som han menar glömts bort i debatten, och bjöd därför in till ett möte under onsdagskvällen.
I samband med att bion i Lindesberg digitaliserades 2012, behövde man inte längre samma hantverk och utrustning som krävdes för att visa 35-millimetersfilm. Man passade då på att börja internutbilda ungdomar till maskinister, och har så fortsatt sedan dess.
– Vi har idag 15 utbildade aktiva maskinister, och ytterligare 7 går utbildning. Inom kort kan vi alltså ha 22 maskinister, varav 19 av dessa är tjejer. Merparten är dessutom under 20 år och har fått ett första prov på arbetslivet här hos oss, berättar Björn och fortsätter:
– I debatten om biografverksamheten tas väldigt liten hänsyn till vad ungdomarna gör, och vad det ger dem och samhället tillbaka. Dessutom är detta något som sker utan att det egentligen kostar pengar.
Förutom maskinisterna har bion idag en biogrupp om 14 ungdomar, som turas om att sälja godis, riva biljetter och städa bion. De har ingen lön för detta, men förtjänsten går till fritidsgården som sedan gör en resa för det överskott som kiosken på bion gett. Dessutom har de många engagerade volontärer som hjälper till med t ex biljettförsäljning, och som tack får de se filmen gratis.
– Vi har hittills haft 232 visningar/filmer under 2018, och vi kommer säkert att landa runt 280-290 visningar. Det går åt en del personal att sköta dessa visningar, säger Björn.
Ett av de största samtalsämnena runt bion är ekonomin, att biografverksamheten inte går ihop och att man dras med envisa minusresultat.
– Jag vill påstå att man egentligen inte försökt att få verksamheten att gå ihop, i alla fall inte gett det en rejäl chans. Lokalen står tom till stora delar på dagtid. Då hyrs den ut till konferenser, föreläsningar, skolbio etc. Den interna hyressättningen (inom kommunens förvaltningar) drivs med förlust. Detta har påtalats i över ett år. Men inget händer, istället ska man vänta på utredningar, berättar Björn och fortsätter:
– Den interna hyressättningen täcker inte ens personallön. Största vinsten gör man alltså genom att inte hyra ut internt. Vi har från 2018 minskat kostnaden för bion med mellan 50-60 000 kr/år genom att sätta filmerna själv. Det vill säga kontakta filmbolagen direkt istället för att använda Folkets Hus Parkers förmedling. Målet är ett nollresultat för bion, och jag är övertygad om att vi kan nå dit.
Konkurrensen med bion i Frövi har diskuterats flitigt i olika medier och instanser, och även ett samarbete biograferna emellan har föreslagits.
– Samarbete låter väldigt fint, men vi är egentligen inte konkurrenter. Vår gemensamma konkurrent finns i Örebro och heter Filmstaden. Vi i Lindesberg, måste se till att vår publik får det de vill ha. De intressantaste filmerna på premiärdagen. Att växla premiärer mellan Frövi och Lindesberg tror jag inte på. Sedan vore det såklart underbart om det fanns en bio både i Lindesberg och Frövi, avslutar Björn.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.