Biograferna i Frövi och Lindesberg har under den senaste tiden varit heta samtalsämnen. Tidigare i oktober klargjorde Tillväxtutskottets ordförande, Irja Gustavsson, att man har för avsikt att låta en privat aktör ta över biografverksamheten i Lindesberg. Nu vill Björn Persson, biografens föreståndare, lyfta fram personerna bakom bion, som han menar glömts bort i debatten, och bjöd därför in till ett möte under onsdagskvällen.
I samband med att bion i Lindesberg digitaliserades 2012, behövde man inte längre samma hantverk och utrustning som krävdes för att visa 35-millimetersfilm. Man passade då på att börja internutbilda ungdomar till maskinister, och har så fortsatt sedan dess.
– Vi har idag 15 utbildade aktiva maskinister, och ytterligare 7 går utbildning. Inom kort kan vi alltså ha 22 maskinister, varav 19 av dessa är tjejer. Merparten är dessutom under 20 år och har fått ett första prov på arbetslivet här hos oss, berättar Björn och fortsätter:
– I debatten om biografverksamheten tas väldigt liten hänsyn till vad ungdomarna gör, och vad det ger dem och samhället tillbaka. Dessutom är detta något som sker utan att det egentligen kostar pengar.
Förutom maskinisterna har bion idag en biogrupp om 14 ungdomar, som turas om att sälja godis, riva biljetter och städa bion. De har ingen lön för detta, men förtjänsten går till fritidsgården som sedan gör en resa för det överskott som kiosken på bion gett. Dessutom har de många engagerade volontärer som hjälper till med t ex biljettförsäljning, och som tack får de se filmen gratis.
– Vi har hittills haft 232 visningar/filmer under 2018, och vi kommer säkert att landa runt 280-290 visningar. Det går åt en del personal att sköta dessa visningar, säger Björn.
Ett av de största samtalsämnena runt bion är ekonomin, att biografverksamheten inte går ihop och att man dras med envisa minusresultat.
– Jag vill påstå att man egentligen inte försökt att få verksamheten att gå ihop, i alla fall inte gett det en rejäl chans. Lokalen står tom till stora delar på dagtid. Då hyrs den ut till konferenser, föreläsningar, skolbio etc. Den interna hyressättningen (inom kommunens förvaltningar) drivs med förlust. Detta har påtalats i över ett år. Men inget händer, istället ska man vänta på utredningar, berättar Björn och fortsätter:
– Den interna hyressättningen täcker inte ens personallön. Största vinsten gör man alltså genom att inte hyra ut internt. Vi har från 2018 minskat kostnaden för bion med mellan 50-60 000 kr/år genom att sätta filmerna själv. Det vill säga kontakta filmbolagen direkt istället för att använda Folkets Hus Parkers förmedling. Målet är ett nollresultat för bion, och jag är övertygad om att vi kan nå dit.
Konkurrensen med bion i Frövi har diskuterats flitigt i olika medier och instanser, och även ett samarbete biograferna emellan har föreslagits.
– Samarbete låter väldigt fint, men vi är egentligen inte konkurrenter. Vår gemensamma konkurrent finns i Örebro och heter Filmstaden. Vi i Lindesberg, måste se till att vår publik får det de vill ha. De intressantaste filmerna på premiärdagen. Att växla premiärer mellan Frövi och Lindesberg tror jag inte på. Sedan vore det såklart underbart om det fanns en bio både i Lindesberg och Frövi, avslutar Björn.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.