Livsmedelsverkets larm att giftiga kemikalier, från brandskumsläckare, har hittats i dricksvattnet i en rad kommuner i landet, har vållat oro även i Lindesberg. På Bergslagens Kommunalteknik kan man dock lugna invånarna.- För det första tar vi vatten från en grundvattentäkt och för det andra ligger täkten långt ifrån närmaste brandövningsplats, förklarar VA-chef Gunnar Berglund.
Risken att giftiga kemikalier, så kallade perfluorerade alkylsyror, från skumsläckare skulle ha hamnat i Lindesbergs kommunala dricksvatten, är lika med noll, enligt Bergslagens Kommunaltekniks bedömning. Men det innebär inte att man blundar för de problem som uppdagats i en rad kommuner de senaste dagarna.
– Vi analyserar vattnet flera gånger årligen och så fort det kommer nya rön är det naturligtvis något vi följer upp, säger Gunnar Berglund, VA-chef på BKT.
I det aktuella fallet, som Livsmedelsverket larmat om, har man dragit slutsatsen att kemikalierna som hittats i vattnet kommer från brandskumsläckare och har använts på brandövningsplatser som ligger i anslutning till ett vattendrag.
– Men i Lindesberg finns det ingen sådan risk. För det första tar vi vatten från en grundvattentäkt och för det andra ligger täkten långt ifrån närmaste brandövningsplats, säger Berglund.
Istället är det andra ”hot” som BKT under åren har hållit koll efter. Med anledning av vattentäktens geografiska läge, både ovan och under jord, har man sökt efter olika grundämnen samt bekämpningsmedel.
– Det handlar om t ex uran och radon. Sedan finns det ju jordbruk i vattenskyddsområdet, så det finns restriktioner för hur jordbruk får bedrivas där och vi har kontrollerat att det inte förekommer otillåtna bekämpningsmedel som kan utgöra risker, berättar Gunnar Berglund.
Så på en tiogradig skala är vårt dricksvatten en klockren elva?
– (Skratt) Ja, jag kan väl säga så här, att utifrån det regelverk vi har att följa, är vattnet en tia kvalitetsmässigt. Sedan kan det ju variera i smak beroende på hur man bor och hur stor omsättningen är just där. Men det är något helt annat det, poängterar Berglund.
Fotnot: Grundvattentäkten finns i Ryaområdet. Brandövningsplatsen ligger i Hidingen.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.