I Milano, Italien, blomstrar familjeföretagandet och samspelet företagen emellan lever vidare som det gjort i många generationer tillbaka. Där vänder man sig till de lokala företagen i mycket högre grad än i Sverige när man söker tjänster eller produkter. För drygt en vecka sedan åkte en grupp om 20 personer från Utvecklingsrådets tjänstemannagrupp i Örebro län ner till Milano för att studera och få en inblick i företagarkulturen där.
En av deltagarna var Lindesbergs kommundirektör Bo Hansson. –Det som finns i Italien och framförallt i Milano kan jämföras med det vi känner vid namnet Gnosjö-andan. Man producerar lokalt på plats och det har man gjort i alla tider. Kulturen är sådan att man vänder sig till lokala producenter istället för att köpa in produkter utifrån, säger Bo Hansson.
Denna Gnosjö-anda fanns även i Sverige, och för den delen i Lindesberg, förr i tiden. I Sveriges fall var det ofta frikyrkorörelsen som låg till grund för det vi idag kallar Gnosjö-andan. I Gnosjö är det faktiskt kyrkan och inte som i Italien, familjebanden, som flätat samman bygden. Alla intryck och erfarenheter från resan har kommundirektör Bo Hansson nu sammanställt i en reserapport som ska presenteras för kommunens arbetsutskott.
Mer om rapporten senare…
Satsa på familjeföretagen
I Lindesberg har utvecklingen varit den att de stora börsbolagen säljer sina fabriker. Enligt affärskunnigt folk bör man nu istället satsa på just familjeföretagen, då för att få ägandet och makten över besluten kvar här i Lindesberg. Så här har utförsäljningen sett ut de senaste åren:
Volvo med 700 anställda såldes till Meritor.
Liab med 380 anställda såldes till Nammo.
Guldsmedshyttebruk med 85 anställda såldes till Kemistgruppen.
Assi Domän Frövi med 660 anställda är under försäljning nu.
Por Pac med 130 anställda såldes till Fagerdalen.