Lindesbergs näringsliv mår i huvudsak ganska bra. Det visar en analys som Näringsliv och Utveckling i samverkan med Business Region Örebro tagit fram. De företag som är störst har en stark position och har utvecklats väl under de senaste åren. Dock visar analysen att strukturen på näringslivet gör kommunen sårbar. Det finns väldigt många företag inom tillverkningsindustrin och väldigt få som jobbar med företagstjänster eller så kallad ortservice. – Vi måste nu fundera på hur vi kan stötta så att vi får en större spridning bland branscherna, säger näringslivschef Merit Israelsson. Med en bättre balans bland företagen så gynnas hela näringslivet genom att man köper tjänster och varor hos varandra istället för utanför kommunen.
På uppdrag av Business Region Örebro (BRO) har konsultfirman Grufman&Reje gjort en analys över hur näringslivet mår i alla kommuner i länet. Studien omfattar samtliga aktiebolags position och utveckling under åren 2006-2011.
I Lindesbergs kommun hittar man de största branscherna inom papper och massa, fordon, verkstad och detaljhandel. Dessa branscher har, med undantag för fordon, gått väldigt bra fast nyanställningarna har inte ökat. Nyföretagandet i kommunen hittas främst inom fastighet, finans, bygg, företagstjänster och besöksnäring.
– Just nu kan vi se att andelen nystartade företag minskar i hela landet, säger Merit Israelsson. Det är en trend som vi arbetar med och en konkret åtgärd är öppnandet av ett NyföretagarCentrum i höst.
Studien har också tittat på hur stora branscherna är och hur fördelningen ser ut i kommunen. Här delar man in branscherna i tillverkningsindustri, ortstjänster och företagsstöd. En optimal kommun har en branschbalans där de olika branscherna är ungefär lika stora. Örebro kommun har en sådan profil exempelvis. Precis som de flesta kommuner i länet har Lindesberg en helt annan balans. Tillverkningsbranschen är ojämförligt störst medan företagstjänster och ortstjänster är väldigt liten.
– Med en jämnare branschbalans skulle kommunen stå sig bättre i lågkonjunkturer, förklarar Merit Israelsson. Dessutom skulle tillverkningsindustrin hitta kompetens hemma i stället för att handla exempelvis IT-tjänster eller juridik i andra kommuner. Fler skulle bosätta sig i kommunen och därmed ökar servicen på orten.
Syftet med studien är att kunskapen den ger ska ligga till underlag för en handlingsplan som innehåller åtgärder för att stärka näringslivet i Lindesbergs. Mycket av arbetet sker regionalt i samverkan med Business Region Örebro.
– BRO jobbar särskilt med att lyfta växande branscher som besöksnäringen, logistik och avancerad tillverkningsindustri, säger Merit Israelsson. Vi tittar också på vilka hinder det finns för att rätta till branschbalansen. Här har vi identifierat svårigheter för företagen att hitta kompetent personal och att skaffa investeringskapital.
– Den här studien visar att det i stort går väldigt bra för näringslivet i Lindesberg, menar Merit Israelsson. Tillverkningsindustrin är oerhört viktig för kommunen. Vi ska nu fundera på hur vi, från vår horisont, kan stötta så att andra branscher kan utgöra ett komplement.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.