Lindesbergs näringsliv mår i huvudsak ganska bra. Det visar en analys som Näringsliv och Utveckling i samverkan med Business Region Örebro tagit fram. De företag som är störst har en stark position och har utvecklats väl under de senaste åren. Dock visar analysen att strukturen på näringslivet gör kommunen sårbar. Det finns väldigt många företag inom tillverkningsindustrin och väldigt få som jobbar med företagstjänster eller så kallad ortservice. – Vi måste nu fundera på hur vi kan stötta så att vi får en större spridning bland branscherna, säger näringslivschef Merit Israelsson. Med en bättre balans bland företagen så gynnas hela näringslivet genom att man köper tjänster och varor hos varandra istället för utanför kommunen.
På uppdrag av Business Region Örebro (BRO) har konsultfirman Grufman&Reje gjort en analys över hur näringslivet mår i alla kommuner i länet. Studien omfattar samtliga aktiebolags position och utveckling under åren 2006-2011.
I Lindesbergs kommun hittar man de största branscherna inom papper och massa, fordon, verkstad och detaljhandel. Dessa branscher har, med undantag för fordon, gått väldigt bra fast nyanställningarna har inte ökat. Nyföretagandet i kommunen hittas främst inom fastighet, finans, bygg, företagstjänster och besöksnäring.
– Just nu kan vi se att andelen nystartade företag minskar i hela landet, säger Merit Israelsson. Det är en trend som vi arbetar med och en konkret åtgärd är öppnandet av ett NyföretagarCentrum i höst.
Studien har också tittat på hur stora branscherna är och hur fördelningen ser ut i kommunen. Här delar man in branscherna i tillverkningsindustri, ortstjänster och företagsstöd. En optimal kommun har en branschbalans där de olika branscherna är ungefär lika stora. Örebro kommun har en sådan profil exempelvis. Precis som de flesta kommuner i länet har Lindesberg en helt annan balans. Tillverkningsbranschen är ojämförligt störst medan företagstjänster och ortstjänster är väldigt liten.
– Med en jämnare branschbalans skulle kommunen stå sig bättre i lågkonjunkturer, förklarar Merit Israelsson. Dessutom skulle tillverkningsindustrin hitta kompetens hemma i stället för att handla exempelvis IT-tjänster eller juridik i andra kommuner. Fler skulle bosätta sig i kommunen och därmed ökar servicen på orten.
Syftet med studien är att kunskapen den ger ska ligga till underlag för en handlingsplan som innehåller åtgärder för att stärka näringslivet i Lindesbergs. Mycket av arbetet sker regionalt i samverkan med Business Region Örebro.
– BRO jobbar särskilt med att lyfta växande branscher som besöksnäringen, logistik och avancerad tillverkningsindustri, säger Merit Israelsson. Vi tittar också på vilka hinder det finns för att rätta till branschbalansen. Här har vi identifierat svårigheter för företagen att hitta kompetent personal och att skaffa investeringskapital.
– Den här studien visar att det i stort går väldigt bra för näringslivet i Lindesberg, menar Merit Israelsson. Tillverkningsindustrin är oerhört viktig för kommunen. Vi ska nu fundera på hur vi, från vår horisont, kan stötta så att andra branscher kan utgöra ett komplement.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).