Anmälningar av brott sjunker kraftigt i Lindesbergs kommun. Därmed följer kommunen trenden för hela riket, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Mest sjunker anmälningar av våldsbrott där anmälningarna i Lindesbergs kommun har halverats sedan 2010, enligt polisens egna siffror. 2010 anmäldes 505 våldsbrott i Lindesberg och i år ligger den siffran på 265. En av orsakerna till den kraftiga minskningen är ett helt nytt sätt att arbeta med spaning och brottsförebyggande verksamhet hos polisen.- Vi har infört nya metoder som givit mycket bra resultat, säger Lennart Andersson, chef för polisens utredningsenhet vid närpolisområde Norr. Balansen har halverats på ett par år och vi klarar upp fler brott.
Utsattheten för brott och anmälningarna har minskat de senaste åren enligt en undersökning av BRÅ. De vanligaste brottstyperna är hot och trakasserier, som drabbat ungefär 4 procent av befolkningen. Statistik från Brottsförebyggande rådet säger också att polisanmälningarna sjunker. Minst vanligt är utsatthet för våldsbrott, det vill säga sexualbrott, allvarlig misshandel och personrån, där ungefär 1 procent uppger att de blivit utsatta. I Lindesbergs kommun verkar också denna typ av brottslighet ha sjunkit rejält de senaste åren, trots de senaste händelserna med knivskärningar i Frövi och Stråssa.
– Lindesberg är en trygg kommun, menar Lennart Andersson. Vi ser, sedan några år tillbaka att alkoholrelaterad misshandel på stan, våld i nära relationer och knivbråk sjunker ordentligt. Givetvis har vi från polisens sida svårare att komma åt misshandel som sker i hemmen, men jag vågar påstå att Lindeborna kan känna sig säkra utomhus dag som natt.
Nya metoder
Polisen i Lindesberg arbetar sedan flera år tillbaka med helt nya metoder för att komma åt brottslingar och förhindra nya brott. Den uniformerade polisen i yttre tjänst har en nyckelposition i detta arbete genom att vara utredarnas förlängda arm.
– Idag jobbar vi som ett lag på hela stationen där alla hjälps åt, säger Lennart Andersson. Och det är tack vare den yttre personalens nya arbetssätt som vi klarar av att sätta fast fler kriminella och förhindrar att nya brott begås.
Lennart Andersson vill inte avslöja hur polisen arbetar konkret. Men ett lyckat exempel på det nya arbetssättet var när man klarade upp den stora vågen med villainbrott runt Lindesberg hösten 2011. En grupp om tre män hade under ett par månader lyckats göra runt 25-30 inbrott och stulit mängder varor, bland annat smycken. Numera är det ovanligare med inbrott i Lindesberg än vad det är i en del andra kommuner i Örebro län.
– Att arbeta förebyggande handlar också om att verka avskräckande, förklarar Lennart Andersson. Idag vet potentiella inbrottstjuvar att det är lätt att åka fast i Lindesberg. Då avstår de oftast.
Fortfarande förekommer dock både koppar och dieselstölder i kommunen vilket är en utmaning för utredarna. Det är svårt att utreda med få spår och inga vittnen. Trots detta har polisen i år klarat upp en stor kopparstöld i norra kommundelen.
Balansen sjunker
Att anmälningarna sjunker och att polisen blivit effektivare att klara upp brott i Lindesberg har också lett till att den så kallade balansen, antalet pågående ärenden, sjunkit dramatiskt. Just nu utreder polisen runt 200 brottsärenden och för tre år sedan var det dubbelt så många. I Örebro läns polisdistrikt ligger det för tillfället ca 4000 ärenden i balansen.
Trots att uppklarningsprocenten ligger högt, 30%, jämfört med andra polisområden är Lennart Andersson inte belåten med siffran.
– Man blir aldrig nöjd, även om resultaten nu ser bra ut. Polisen är som en akutmottagning där de allvarligaste fallen alltid måste gå före lättare åkommor. Det betyder att människor som blivit utsatta för exempelvis en cykelstöld eller ett bilinbrott får vänta längre på att få sitt ärende utrett. Vi strävar förstås att nå så långt fram det går.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.