Nu i vår var det byte på kontorschefsposten hos Grant Thornton på Kristinavägen. Carolina Jonasén Frogedal har tagit över som kontorschef efter Else-Britt Jonasén ( just det – efternamnet skvallrar om ett släktskap – mamma lämnar över till dottern). Men det är business as usual. – Vår nisch är ägarledda företag. Och jag brinner för att se dem utvecklas, säger Carolina Jonasén Frogedal.
Det är tio personer som arbetar här i Lindesberg. Medarbetare från Lindesbergskontoret är en dag i veckan på plats i Nora och varannan vecka i Hällefors. Lindesbergskontoret har också ett nära samarbete med Grant Thorntons kontor i Örebro. Kunderna är allt från enskilda företag till större aktiebolag. Ledorden för Grant Thornton är aktivt ägarskap och effektivt företagande. Den fysiska kontakten med kunderna är underskattad, säger Carolina Jonasén Frogedal:
– Vi har kunder runt om i Sverige, där vi känner att just vi kan göra nytta. Med 23 lokala kontor inom Grant Thornton, så har vi ett nätverk med specialister, som vi kan konferera med, säger hon och hälsar på den skattekonsult, som finns på Lindesbergs-kontoret en dag varannan vecka, just när han kommer, med kaffebröd i handen.
Carolina pendlar till Lindesberg från hemmet i Örebro, där mannen, som inte alls är i samma bransch, och de två barnen finns, men hon är född i Lindesberg, uppvuxen i Grindtorp nära Siggebohyttan och en gång elev i Storå skola. Men att hon skulle hamna i samma bransch som sin mamma var inte alls givet. Hon utbildade sig under fem år till musiklärare, men kände efter ett par år, att det yrket är för kämpigt, med stora klasser. Så hon packade ner cellon, gick ekonomiprogrammet i Örebro och är nu auktoriserad revisor.
– Jag har nytta av pedagogiken, när jag ska arbeta med grupper, med kunder och med medarbetare, säger hon. (Och hon har tålamod, fyller mamma Else-Britt i).
Carolina hade arbetat åtta, nio år som medarbetare, innan hon bestämde sig för att prova på det ansvar det är att vara chef när hon blev tillfrågad av marknadsområdeschefen inom Grant Thornton, och hon tycker inte att det är svårt att bli chef för dem som tidigare var hennes arbetskamrater.
– Det är ett roligt gäng, som månar om varandra. Jag har också egna uppdrag som revisor. Jag har fått en gedigen ledarskapsutbildning – bättre start för ett ledarskap kan man inte få.
Foto: Hans Andersson
Hos Grant Thornton arbetar både ekonomiska rådgivare och revisorer. De är noga med att inte blanda de olika uppdrag de har- det som är väldigt noga reglerat i lag – att vara revisor – och att vara ekonomisk konsult. Den medarbetare som ger skatterådgivning eller tar hand om ett företags löne- eller ekonomiadministration, kan förstås inte vara revisor åt samma kund. En annan person kollar att allt gått rätt till om GT har revisionsuppdraget.
– Vi ska vara ett andra öga för de företagare som vi bistår.
Mor och dotter visar stolta upp (se bilden) utmärkelsen att Grant Thornton är branschbäst i Sveriges Bästa Arbetsgivare.
Ny app ger ”redovisningen på fickan”
Grant Thornton i Lindesberg lanserar nu, precis som andra av koncernens kontor, en ny app. Det sker genom ett Webbkontorsevent – en App-premiär – på Folkets Hus i Lindesberg den 17 juni. Film med anknytning till entreprenörskap visas, det ska minglas och marknadsföras.
Det är ganska långt från den tid, då revisorn skulle vara en barsk herre, som inte fick göra för mycket väsen av sig. En gång i tiden var det faktiskt förbjudet för en revisionsfirma att marknadsföra sig!
– Vi konkurrerar genom att utveckla kunderna och genom effektiva verksamhetsprocesser, som t ex det webb-kontor, som vi erbjuder stora som små företag, säger Carolina Jonasén Frogedal. Vår webbaserade ekonomitjänst Webbkontoret har funnits ett tag och nu har vi också en app, som gör det smidigt för kunderna.
– Det är lika enkelt och säkert som att logga in på banken. Grant Thornton är unik med sin säkra inloggning och störst i Sverige på inscanning av leverantörsfakturor, säger Carolina Jonasén Frogedal. Vi och kunden har samma bild på våra skärmar.
Leverantörerna skickar alltså fakturorna till en inscanningscentral som i sin tur skickar mail till kunden att den har fakturor att behandla. Så scannar man in t ex leverantörsfakturor i Webbkontoret, som nu alltså kan öppnas via en app, kopplade till bokföringen. Informationen är tillgänglig på mobiltelefonen eller surfplattan. Det blir kortare handläggningstider och enklare uppföljning och rapportering.
– Jag har saknat att inte kunna attestera en faktura på en gång i telefonen eller på surfplattan, säger Else-Britt Jonasén.