Efter tjugo år som heltidspolitiker i Lindesbergs kommun lämnar Anders Ceder hetluften för att, till nyår, arbeta med regionalpolitik. Det är med blandade känslor han byter ut ordförandeposten i kommunstyrelsen mot vice ordförandeplatsen i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd. – Det ska givetvis bli väldigt spännande att, på heltid, driva infrastruktur och miljöfrågor på länsnivå, säger Anders Ceder. Samtidigt känns det vemodigt att lämna ledningen för Lindesberg just nu när vi står inför en så spännande period med ett blocköverskridande samarbete och ny politisk organisation.
Det var i början på 1980-talet som Anders Ceder började verka som fritidspolitiker samtidigt som han arbetade som studievägledare. 1995 blev han ordförande i socialnämnden och heltidspolitiker. Som kommunstyrelsens ordförande har Anders Ceder verkat i nästan tre mandatperioder. Intresset för politik började redan i högstadiet och den samhällsanda som rådde under slutet av 60-talet påverkade honom en hel del.
– Uppväxten i en bruksort har också spelat in, menar Anders Ceder som växt upp i Guldsmedshyttan. Här var politik och facket starka och det var självklart att ta ställning för jobben och de som var utsatta. Jag började med att följa med morfar som gick runt och tog upp fackföreningsavgiften hemma hos folk.
Därför blev det naturligt att under de första åren som politiker vara med att driva på den stora äldrereformen på 80-talet. I Lindesberg renoverades och byggdes äldreboenden ut i en rasande takt där många pensionärer fick nya moderna lägenheter. Andra viktiga frågor för Anders Ceder, under många år, har varit en utbyggd tåg- och busstrafik samt utveckling av näringslivet.
– Vi har lyckats, efter enträget arbete, att få bra pendlingsmöjligheter. Och det är en livsnödvändighet för en kommun som Lindesberg. Inte minst för näringslivet som behöver kvalificerad arbetskraft- som inte alltid går att hitta här.
Den viktigaste utmaningen under de tjugo år Anders Ceder basat över Lindesbergs kommun är ekonomin. Störst frustration har han känt över de dåliga siffrorna i näringslivsrankingarna och bostadsfrågan.
– Vi var tvungna att och tuffa nog att höja skatten, något jag inte ångrar. Däremot medger jag att kommunen har en del kvar att utveckla när det gäller attityder och service gentemot näringslivet. Det jobbar vi på nu. Värst av allt har nog alla turer kring bostadsbyggandet varit- med överklaganden och bakslag. Men, tack och lov, ser det nu ut som att de kommande åren kommer att byggas en hel del i kommunen.
Det är med ett visst vemod som Anders Ceder nu snart tackar för sig, även om han påpekar att det formella valet av de nominerade till regionens nämnder görs i december. Han kommer dock att behålla sin plats i kommunfullmäktige, om nu allt går enligt planerna.
– Jag vill fortsätta att jobba för att Lindesberg ska utvecklas till ett starkt industricentrum där vi alla är stolta och har en fin vi-anda. Då behövs det fler tåg och bra energilösningar. Egentligen har man det ju inte bättre än vad man gör sig – det är därför politik och påverkan är spännande.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.