Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
Under våren och försommaren har Charlotte och hennes kollegor på Kotten & Co i Lindesberg märkt en oväntad ökning i antalet nya valpköpare, något man sett bland annat på en ökad förfrågan om valp- och unghundskurser.
– För två år sedan hade vi sagt att det berodde på corona, men nu vet jag inte varför det är så mycket valpar. Vi har många kunder som handlar till sina nya familjemedlemmar, och det är ju extra härligt när de har valparna med sig så man får gosa lite, skrattar Charlotte.
Man bör dock tänka sig för innan man slår till och köper en valp, då antalet smuggelhundar ökar stadigt, något som uppmärksammats både i tv och nationell media.
– Man ska vara noga med vad man köper, bland annat med tanke på smuggelhundar och valpfabriker, man kan till exempel vända sig till Svenska Kennelklubben och få tips om en rekommenderad uppfödare. Många tycker det är dyrt att köpa en hund med stamtavla, men inköpspriset är bara en engångssumma, det är ju resten som kostar pengar. Sedan måste man ju tänka på sjukdomar som exempelvis rabies, det finns inget botemedel mot det, säger Ewa Wikström.
Även efter sitt valpköp finns det en hel del saker som är bra att ha i åtanke, inte bara vilket foder och sele man ska använda, utan mer vardagliga saker som kan underlätta livet med sin nya vän.
– Det är viktigt att hunden aktiveras, men det är minst lika viktigt med vila för återhämtning. Sedan är det jättebra att träna hantering, för om något händer och hunden behöver vård hos veterinär underlättar det om den lärt sig innan att det inte är farligt. Men hantering är även bra att träna då alla hundar behöver klippa klor, och för de som även behöver trimmas är det viktigt att träna så att klippningen blir en mysig stund för hunden och inget som den känner panik för, säger Charlotte.
Med sommarväder och semestrar i antågande vill man även passa på att lämna några bra tips för att få en så härlig och behaglig hundsommar som möjligt för sin fyrbenta vän.
Värme
– Håll gärna hunden i skuggan, aktivera morgon och kväll och undvik de varmaste timmarna på dagen. Gå inte promenader på varm asfalt, känn efter med din handflata eller fotsula hur det känns. Ge gärna lite frysfoder som komplement till den vanliga maten, det är både kallt och något att jobba med. Tänk på värmen i bilen, och om man måste ha hunden med sig så använd en silverfilt, det gör en enorm skillnad. Det finns även kyldynor som hunden kan ligga på, och vi har faktiskt kunder utan djur som använder dem till sig själva, säger Charlotte.
Vatten
– Det är skönt att bada, men tänk på att torka pälsen ordentligt, oftast där pälsen är som tätast kan den kännas torr på ytan men är i själva verket blöt inuti. Då kan de få fukteksem, som kan vara besvärliga att bli av med, säger Eva.
– Se till att hunden har tillgång till vatten, och om man till exempel ska ut och vandra så ge gärna vätskeersättning för att vara på säkra sidan. Använd gärna vattenleksaker för att få ut hunden i vattnet om ni exempelvis badar, annars finns det jättebra hundpooler så att man åtminstone kan kyla tassarna och magen. Om man ska ha med sig sin hund i båten så kom alltid ihåg att den ska ha flytväst, för när de sjunker så sjunker de som en sten, oavsett hur duktiga simmare de är, säger Charlotte.
Ormar
– För några månader sedan var jag på en Hemvärnsövning med en lånad hund, som blev biten. Efter bara 10 minuter kunde hon inte längre stödja på benet som bara hängde, och inom 30 minuter fick hon vård. Trots det tog det ett par veckor innan hon mådde bra igen. Om hunden blir ormbiten är det viktigt att försöka bära hunden om det går, inte massera och framförallt, hålla sig själv lugn, och söka vård, avslutar Charlotte.