Det var när han fick uppdrag på ett 60-tal rum och över 50 meter korridor på ett hotell i Västerås, som Daniel Eriksson lade in en högre växel, anställde och tog på sig flera och större jobb. Nu håller han på att flytta in i större lokaler i Handelshuset på Löpargatan i Lindesbergs industriområde.
Men egentligen har han varit i byggbranschen länge. Med en yrkesutbildning från Örebro och ett gesällbrev som målare halkade (sic) han in på banan som golvläggare, arbetade ett tag som anställd, startade eget, när han kände att det skulle bära och nu har han sedan ett par, tre år tillbaka fyra anställda. Han tar också in annat yrkesfolk, när det behövs.
Golvläggaren – med tillnamnet Golvspecialisten i Bergslagen – har uppdrag på ett stort hotellbygge i Örebro, just nu är Golvläggaren anlitad av Anderbert Bygg, som står för de nya elevbostäderna vid Lindeskolan. Han har uppdrag i Vedevåg och runt om i Örebro län. Han tar servicejobb åt privatpersoner eller kan ta ett helt bygguppdrag, där han anlitar annat yrkesfolk. Kakelsättare har han redan i firman. Tänker han bli större? Ett byggföretag?

– Nej, jag har inga ambitioner att utvidga på det sättet, utan jag vill ha totalfokus på det som är vår inriktning. Vi är certifierade golvläggare (GVK), vi har också certifikat för att göra försäkringsjobb åt Länsförsäkringar och vi har s k ue-avtal ( ue= underleverantör) med flera företag som vi jobbar åt, säger Daniel Eriksson och påpekar att det är noga med att uppfylla en rad kompetenskrav på de anställda för att man ska få dessa intyg och erkännanden.
Hur är det då att arbeta med privata kunder? Ja, där kan det vara en balansgång. Ibland vill kunden ha råd och Daniel och hans kollegor kan tala om vad andra brukar välja, när man står där och ska försöka hitta rätt bland hundratals prover, och vad som kanske inte fungerar ihop i färg eller mönster, berättar Daniel Eriksson.
– Man ska väl inte sticka under stol med att det oftast är hon som bestämmer hur de vill ha hemma. Han brukar stå bredvid.
Vägg i vägg finns en annan Eriksson (se LindeNytt 8 augusti) – också med koppling till Ramsberg. Marcus Eriksson har flyttat företaget Kollmått från Ramsberg till Löpargatan. Daniel har postadress Ramsberg men kommer från Nora från början. Båda jobbar i byggbranschen.

Just nu håller Daniel Eriksson på att göra i ordning den lilla butiken – och resten av de nya lokalerna. Foto: Hans Andersson.
– Jag kommer att ha en liten butik här i Handelshuset, men ingen kassa, utan kunderna faktureras och de kan komma hit och titta här. Det blir som ett ”show-room”. Jag kommer att finnas mycket här. Men det är inte bara de, som vi jobbar för, som kan handla här, utan också andra.
Nu har han fullt upp att få ordning på butiken och resten av lokalen, som Golvläggaren flyttade in i för några månader sedan. Sedan räknar han med några år för att få fasta rutiner. När vi träffas håller han just på att lägga upp ett nytt system för alla kontorspapper – det är ju sånt som hantverkare också ska ha tid med.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.