– Tärningen är kastad. Nu har vi bestämt att köra, säger Håkan Einarsson på Vasselhyttans Taxi & Buss. Men det är inte något fordon han talar om, utan två arrangemang som legat i träda. År 2013 är Tjejfesten och Kräftfesten tillbaka. Och Linde Stadsfest kör sitt fjärde år.
Tjejfest 31 maj. Linde Stadsfest helgen 29-30 juni. Och så Kräftfesten 7 september.
– Vi sa att det vore väl kul att starta upp igen. Tjejfesten och Kräftfesten var båda uppskattade initiativ. Inte minst blev det en anledning för många hemvändare att göra återbesök, säger Håkan Einarsson på Vasselhyttans Taxi & Buss, som alltså nu bestämt sig för att återuppliva de två arrangemangen.
– Vi går in som ekonomisk garant. Vi vet att det är mycket jobb som förening att dra i något sådant här och därför vill vi hjälpa till genom att stå för den ekonomiska risken. Vi kommer också att dra ett stort lass genom att hantera kringjobb inför arrangemangen, berättar Håkan Einarsson.
Sedan 2010 står företaget som huvudarrangör bakom Linde Stadsfest. Nu ska man tillsammans med Lions Club Storå dra i trådarna för Tjejfesten och med Lindlövens IF som medarrangör ordna Kräftfesten.
– De flesta föreningsmedlemmarna är ju upptagna med sina arbeten på dagtid. Därför kommer det underlätta väldigt mycket att vi kan fokusera enbart på jobbet som ska göras när arrangemangen väl äger rum, säger Arne Andersson från Lions Club Storå, som räknar med att behöva hundratalet manliga servitörer till evenemanget.
Thomas Rydén från Lindlövens IF vet vad det är att slita hårt med arrangemang. Han har jobbat med Kräftfesten under ett femtontal år.
– Det blir lätt så att några få gör väldigt mycket. Att vi kan hjälpa varandra på det här sättet kommer göra arbetet betydligt lättare, säger han.
Arbetet börjar redan nu
– Det är lite byråkrati kring ett sådant här arrangemang, men det känns jättekul att sätta igång, säger Kenth Persson på Vasselhyttans Taxi & Buss.
Det är han som kommer frigöra tid under dagarna, när folk är anträffbara, för att sköta bokningar och förberedelser.
– Det minskar med aktiviteter i vårt närområde. Nu blev det ingen julshow i år och risken är att vi här i Lindesberg får en negativ stämpel på oss. Därför sa vi att vi måste försöka ta tag i saker och ting. Det behövs lite fart några helger om året, säger Håkan Einarsson.
Lina Hagström
naringsliv@lindenytt.com
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.