Med kärlek till bygden och passion för jobbet driver Stefan Olsson Arrestad det expanderande familjeföretaget Storå Rör. Företaget har flertalet kontor runt om i länet och sedan 2007 finns också en filial på Åland.– Nästan alla nya kunder har någon relation till en gammal kund, säger Stefan Olsson Arrestad.
Aldrig jobba med rör. Aldrig den här branschen. Så tänkte en ung Stefan Olsson Arrestad när han ibland följde med sin pappa ut på jobb. Levi Olsson startade Storå Rör redan 1965. Starten i föräldrarnas tvättstuga var blygsam och få kunde nog ana den växtkraft som fanns i företaget. En växtkraft som inte minst blev förlöst när Stefan år 2000 tog över och breddade företaget till att omfatta också värmepumpar och olika energilösningar.
– Vi gick från ett traditionellt VVS-företag till att bli vad vi är i dag. Tre anställda har i dag blivit 17 och flytten till de här lokalerna år 2006 var ett stort steg framåt. Vi flyttade från 125 kvadratmeder till 1250, berättar Stefan när han visar runt i den stora laxrosa byggnaden på Industrivägen i Storå.
Ett växande företag med många utmärkelser
Företagsutmärkelserna har kommit med jämna mellanrum och några av diplomen inne på kontoret visar att man två gånger under tidigt 2000-tal blev utnämnt av tidningen Dagens Industri till så kallat gasellföretag. Ett snabbväxande företag med sunda finanser.
Även om företaget inte växer lika snabbt nu så växer det fortfarande. På flera olika sätt.
– När vi startade vår filial på Åland var det en vit fläck på värmepumpskartan. Vi har i dag cirka 75 procent av marknaden på ön, berättar Stefan.
Också medarbetarna på företaget växer.
– Kundkontakterna och att se hur medarbetarna växer är det roligaste med det här jobbet. Vår yngsta medarbetare är 22 och den äldsta är 65. Det är en härlig och berikande mix, konstaterar Stefan som också namnger och kort berättar om medarbetarna utan att undertecknad hinner med att anteckna. Stoltheten över kompetensen och drivet i personalen är stor.
– Vi är ett seriöst företag som vill att våra kunder ska uppleva sig väl omhändertagna och trygga, säger Stefan.
Han framhåller den service de kan erbjuda och reservdelslagret som oumbärligt.
– Skulle problem uppstå finns vi tillgängliga och kan snabbt erbjuda hjälp.
Om en panna krånglar är det dock inte Stefan som åker ut och skruvar.
– Nej, det är bäst om jag låter bli. Jag är en teoretiker och tar hand om sälj- och kontorsdelarna.
Påverkar hela familjen
Vi möter två kvinnor ute på lagret och Stefan presenterar den ena som sin fru. Hon arbetar administrativt i receptionen.
– Min fru kommer också från en företagarfamilj och har sett vad det livet innebär, både på gott och på ont. Därför har vi haft en gemensam förståelse för vilket jobb det innebär att driva företag, säger Stefan, och konstaterar att söndagar och kvällar inte sällan går åt till jobb.
– Att vara företagare kräver att man har elden inom sig och man förstår att det innebär att försaka andra saker i livet. Vissa dagar kan det kännas tufft med så hög arbetsinsats men samtidigt är det detta jag brinner för. Det är viktigt som företagare att hela familjen är med på tåget eftersom uppoffringarna delas av alla, säger Stefan.
Kärleken till bygden och fördelarna med Storå
Hur kan då ett företag växa sig stort på en liten ort?
– På många sätt är det en fördel att ha sin utgångspunkt här i Storå. Kostnaderna blir lägre för att nämna en sak. Men också att man sticker ut från mängden. Jag blir ihågkommen. Jag är inte en firma i mängden i en större stad. Man blir profilerad per automatik, säger Stefan.
– Det finns förvånansvärt många suspekta företag som överlever alldeles för länge. Ofta ligger de lågt i pris och överlever på så vis, trots att det luras eller gör ett dåligt jobb. Sådana klåpare är i mångt ett storstadsfenomen för där kan de enklare gömma sig. Skulle vårt företag begå fel skulle det sprida sig direkt i bygden och innebära slutet för oss, säger Stefan.
De otaliga referenserna från tidigare jobb talar sitt tydliga språk. Storå Rör sitter på en enorm kunskapsbank som de använder för att serva och hjälpa kunder i hela Mellansverige. Här finns trevlig personal med teknisk kompetens, utbildade för uppdraget och med kundens trygghet i fokus.
– Sedan ska jag väl inte sticka under stol med att vi valt att utgå från Storå för att jag har en kärlek till bygden. Ju äldre man blir ju mer inser man vilken betydelse norra länsdelen haft. Här i Bergslagens hjärta finns historiens vingslag från tiden då Sverige industrialiserades. Jag tror på en renässans och att gruvnäringen är Bergslagens hopp. Om 30-40 år ser jag framför mig en gruvnäring som exploderat och en förnyad bygd med boende längs hela Råsvalen. I Lindesberg finns hjärtat med köpcentrum och annan service, säger Stefan.
– Idag råder stagnation. Vi måste få igång inflyttningen och där är sjönära boende något som skulle dra hit folk. Jag tror att kommunen behöver göra ”all in” och satsa på attraktivt boende och köpcentrum. Jag tror inte att det finns någon annan väg, säger Stefan Olsson Arrestad.
Storå Rör på nätet
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.