Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.
På Limnäs Gård i Hafsta, strax norr om Lindesberg, strosar ett 40-tal fårtackor i godan ro i de stora hagarna som omger bostadshuset. Tillsammans med gårdens tre baggar utgör de kärnverksamheten för Limnäs lammproduktion.
– Det är väldigt trevliga djur, lätta att hantera, och man behöver aldrig känna sig orolig, säger Kristoffer medan han visar runt på gården.
Istället för att skicka iväg djuren till stora slakterier har paret valt att satsa på det mer personliga. När det är dags för slakt åker djuren till ett gårdsslakteri i Kristinehamn, där Elin och Kristoffer sedan hämtar upp köttet och kör ut en stor del till återkommande kunder.
– För oss är det viktigt att behålla det personliga, att få prata med kunderna, att de vet vart köttet kommer ifrån och att djuren haft ett bra liv, säger Elin.
Även om köttproduktionen utgör en stor del av verksamheten, så fokuserar man också på att ta tillvara så mycket som möjligt. Av fårens ull tillverkar man garn, som Elin sedan stickar både vantar och tröjor av, och ullen som blir över används som täckull till gårdens många odlingar.
– Fåren är av raserna Texel och Finull. Texel är en holländsk köttras och Finull ger fint garn. Vi vill kunna ta tillvara på allt, berättar Elin.
När paret träffades bodde Kristoffer i Örebro och Elin i Stockholm. Så småningom flyttade Elin till Örebro, där planen var att bo under hennes föräldraledighet, men hon blev kvar ytterligare 10 år. Sedan kom möjligheten att ta över Kristoffers släktgård, och 2021 flyttade hela familjen till Hafsta.
– Det har varit min dröm att ta över familjegården, och nu börjar vi landa i allt och alla rutiner, berättar Kristoffer.
– Jag som inte är härifrån och inte är uppvuxen med det här livet, ser ju ändå fördelen med det. Det är både roligt och meningsfullt, då det också fyller en samhällsfunktion. Livsmedelsproduktionen är ju viktig för landets självförsörjning, säger Elin.
Sedan en tid tillbaka har paret öppnat en egen gårdsbutik, där de säljer både kött och korv från gårdens djur, men också andra produkter beroende på säsong.
– Det finns så mycket häromkring, många kreativa människor att samarbeta med, men det krävs också tid, säger Elin.
Idag driver de gården på en hobbynivå, då både Elin och Kristoffer har andra arbeten. Men drömmen finns att kunna utveckla den.
– Tanken är att det ska finnas mer tid för det kreativa, men det gäller att hitta en balans mellan jobben. Vi kanske inte ska skala upp antalet får, men satsa lite mer på våra odlingar, förklarar Elin.
– Jag skulle kunna tänka mig att jobba mer i skogen, men det finns inte riktigt tid till det nu. Det är viktigt att inte helt förverkliga sig själv nu, det finns en tid när barnen är stora också, säger Kristoffer.
Paret understryker också vikten av närheten till den lokala servicen, allt ifrån tåg och skolbussar till mekaniker.
– Går traktorn sönder kommer de ut och lagar den på plats i hagen. Det finns en fin service här, vi har det väldigt bra, säger Elin.
På söndag den 15 december håller paret sin gårdsbutik öppen för sista gången det här året, och man hoppas att många tar chansen att kika in.
– Det är tungt ibland, men det är samtidigt kul när folk kommer hit och talar om hur fint det är. Det är en fin påminnelse för sig själv om varför man gör det här, säger Kristoffer.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.