Foto: Christer Karlsson

Del 3 – Meritor i Lindesberg siktar på att bli bäst i klassen

Dags för det tredje och avslutande avsnittet av reportageserien om Meritor. Avsnittet den här gången handlar mycket om fabrikens tuffa konkurrenssituation och platschef Tomas Bäckmans högt ställda mål att Lindesbergsfabriken ska bli bäst i klassen. Med det menar han att fabriken ska bli den mest kostnadseffektiva fabriken inom hela Meritor-koncernen! – Jag har gett mig tusan på att vi i Sverige kan bli den mest konkurrenskraftiga fabriken. Det gäller bara att vara smartare än de övriga.

Monteringen och bearbetningen vid fabriken i Lindesberg är hela tiden satt under en tuff konkurrens, och den kommer alltid från två håll. Meritors centrala inköpsavdelning har som sin uppgift att alltid köpa in detaljer och material till bästa pris. Fabrikens tillverkningskostnader för bearbetade detaljer jämförs stenhårt med de olika alternativ som inköpsavdelningen kan hitta på den öppna marknaden. Det finns alltid externa leverantörer någonstans i världen som vill göra det man gör i Lindesberg.

– Vi jobbar hårt och fokuserat på att vi hela tiden ska vara det mest konkurrenskraftigaste alternativet. Vi gör allt för att säkerställa att vi lyckas, säger Tomas Bäckman.

Internt inom Meritor-koncernen finns också en tydlig och påtaglig konkurrenssituation. Närmast Lindesberg finns en systerfabrik i Italien som har ungefär samma produktion som här. Men Tomas Bäckman betonar att konkurrensen finns inom hela koncernen, från alla fabriker som bearbetar och monterar. Frågan är hela tiden vart man tillverkar en efterfrågad detalj billigast. Och svaret lika tydligt, den fabrik inom koncernen som har kapacitet och kan tillverka eller producera det som efterfrågas till lägst kostnad får göra det.

– Men, understryker Bäckman, vi är inte bara utsatta för konkurrens, vi konkurrerar också hela tiden med övriga fabrikerna för att få hit mer tillverkning och fylla fabriken ännu mer med produktion. Så situationen är ömsesidig!

För att klara konkurrensen från andra aktörer, både intern och externt har man i Lindesberg stort fokus på att hela tiden ligga före alla andra, genom att utveckla ny teknik och att aldrig bli tagna på sängen.

– Vi ska alltid hålla en hög nivå gentemot våra konkurrenter. Alla konkurrenter ska vara medvetna om att det är tufft att konkurrera med oss, säger Bäckman.

Fabriksmöten
Tomas Bäckman har ett förflutet som handbollsspelare med flera säsonger i division ett och allsvenskan. Och man får en känsla av att mycket av det han lärde sig och upplevde då också präglar hans vardag idag. Att hela tiden hålla koll på motståndarna, att inte släppa till någonting bakåt och alltid vara fokuserad framåt när bollen ska i nät. Känslan blir bestående när han kommer in på ledarskap och hur man den senaste tiden startat med att hålla fabriksmöten med alla medarbetare.

– Vi har under året jobbat mycket med att bryta ner våra nyckeltal och sätta tydliga mål. Mål som vi kan visualisera och kommunicera via fabriksmöten. Styrkan med tydliga mål är att vi är oerhört starka om vi tillsammans drar år samma håll. En fördel med fabriksmöten är att vi då kan träffa samtlig personal vi ett och samma tillfälle. Tanken är att vi ska hålla dessa möten kvartalsvis.

Hur informationen och målen kommunicera är också en del i det nya sättet. Målen är ofta formulerade i svårtolkade nyckeltal och blir därför för de flesta fullständigt obegripliga. Att bryta ned målen på sådan sätt att de blir begripliga för alla är en utmaning men nödvändigt.

– Vi har brutit mer våra nyckeltal på ett sätt som gör att det går att relatera dem till den egna vardagen. Syftet är självklart att alla ska bli medvetna om hur man som individ kan bidra till att de övergripande målen uppfylls och att man når det tänkta resultatet. Vägen mot målet börjar med ett litet steg, säger Bäckman.

Kostnadseffektivitet
Tomas Bäckman har ett mål han gärna vill lyfta fram. Han menar att även om Sverige ofta ses som ett höglöneland behöver det inte påverka utsikterna för Lindesbergsfabriken att bli den lönsammaste och mest kostnadseffektiva fabriken inom hela koncernen på bearbetning och montering.

– Jag har gett mig tusan på att vi i Sverige kan bli det bästa alternativet för att producera detaljer med hög kvalitet till en låg kostnad. Det gäller bara att vara smartare än de övriga, understryker han.

Bäckman menar att om man är mer flexibel, arbetar mycket med automation och strävar efter stabila processer med bra kvalitet så kan fabriken i Lindesberg mycket väl vara det mest konkurrenskraftiga alternativet. Det handlar om att den totala tillverkningskostnaden per detalj är läger än konkurrenternas. Inte bara titta på lönekostnaden per timme.

– Det är vad vi gör dagligen som påverkar totalen. Om alla lägger ett stort fokus på att göra små förbättringar, samt att var och en är villiga att varje dag göra sitt bästa så räcker det väldigt långt, säger Tomas Bäckman avslutningsvis.

Publicerad 20 december 2013 klockan 15:15

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Annons

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya rö...
17 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-04-23 17:34