Onsdag 1 mars gästar Eva Jönsson, Silviasyster från Stiftelsen Silviahemmet, Lindesbergs Lasarett för att hålla föreläsning om demenssjukdomar och bemötande. Demenssjukdomar har blivit en av vår tids största folksjukdomar, antalet som insjuknar varje år ökar i takt med att vi blir allt äldre och man räknar med att det i dagsläget finns upp till 150 000 personer som lider av en demenssjukdom.
– Blir man inte sjuk själv så kanske det är en anhörig eller i närheten som drabbas, förklarar Eva Jönsson.
Demenssjukdomar är en av våra största folksjukdomar. Varje år insjuknar omkring 20 000 till 25 000 personer i någon av de omkring 100 olika demenssjukdomarna, varav Alzheimers sjukdom är den vanligaste. Man beräknar att det i dagsläget finns upp till 150 000 personer som lider av en demenssjukdom, således drabbar demens de flesta någon gång i livet.
– Blir man inte sjuk själv så kanske det är en anhörig eller i närheten som drabbas. Demens är väldigt vanligt, det har att göra med att att vi blir äldre och äldre, då får vi fler med demenssjukdomar också, förklarar Eva Jönsson, Silviasyster och utbildningsansvarig på Stiftelsen Silviahemmet.
Silviahemmet i Stockholm är en icke vinstdrivande stiftelse där Drottningen är ordförande, därav namnet. Stiftelsen har till uppgift att sprida kunskap om om kognitiv sjukdom (demens) genom utbildningsinsatser. Varje vecka håller Eva föreläsningar för bland annat vård- och omsorgsboenden och hemtjänstgrupper för att sprida kunskap till allmänheten.
– Jag tycker det är roligt att vara ute och träffa vårdpersonal, de har det är ganska tufft idag. Det är viktigt att man blir sedd som vårdpersonal och att man får mer kunskap. Man blir aldrig fullärd brukar jag säga, man lär sig hela tiden i sitt arbete, menar Eva.
Under två timmar kommer Eva Jönsson föreläsa om begreppet demens, symptom, anhöriga och vad som är viktigt att tänka på i bemötandet av en person med demenssjukdom.
– Det får bli som en liten inspiration egentligen för vi hinner inte mer än snudda vid ämnet. Det viktigaste är att förstå svårigheterna som den demenssjuka har och att man förstår symtomen. Jag kommer också att prata lite om varför man får demens, sedan kommer det handla mycket om bemötande, förklarar Eva och tillägger:
– Exempelvis ska man inte ställa frågor som personen inte kan svara på, att hålla på och konfrontera är ingen idé. Man kanske inte ska prata om barn och barnbarn om de inte har en aning om vilka de är, det som inte funkar får man lägga åt sidan.
De två föreläsningarna kommer hållas under onsdag 1 mars på Lindesbergs Lasarett. Mer information om detta kan du hitta här.
– Man hinner inte så mycket på två timmar, det blir med som en liten inblick i ett svårt ämne, men jag hoppas att föreläsningen kommer bidra till att det skapar ett intresse av att lära sig mer, avslutar Eva.