Ökade reallöner, sänkta skatter, fortsatt låg inflation liksom låga räntor. Det gör att många kan se fram emot att under 2014 få mer pengar över varje månad. Mest får de med jobb. En löntagare kan få upp emot fem hundra kronor mer kvar varje månad jämfört med för ett år sedan. För en tvåbarnsfamilj rör det sig om upp emot 1 300 kronor extra varje månad. – Sätt undan pengar inför framtida räntehöjningar, menar Hans-Göran Carlsson, rådgivare hos Bergslagens Sparbank.
Genom sänkta skatter och förväntade reallöneökningar förbättras löntagarnas köpkraft under nästa år. Det femte jobbskatteavdraget kan ge drygt 300 kronor mer per månad, och till detta kan läggas en förväntad reallöneökning för många löntagare. Från och med 2014 är också avgiften till a-kassan lika för alla, vilket innebär en högre disponibel inkomst för de flesta.
Allt detta tillsammans kan under nästa år ge enpersonshushållet runt 500 kronor mer per månad att röra sig med, medan den disponibla inkomsten för en familj med två barn där båda vuxna jobbar heltid, kan ge upp emot 1 300 kronor extra.
Hans-Göran Carlsson, rådgivare på Private Banking vid Bergslagens Sparbank, menar att det nu är viktigt att tänka framåt.
– Sätt undan pengar nu inför framtida räntehöjningar, den bufferten som går att skapa under 2014 kommer att behövas när räntorna går upp. Även om börsen under de två senaste åren stigit med nästan 40 procent så finns ingen garanti att uppgången fortsätter under 2014. Det kan komma en rekyl och då är det smartare att ha placerat sitt buffertsparande i en bra räntefond som idag ligger med en avkastning på mellan 4 – 5 procent, säger han.
Under 2014 sker också andra förändringar som kan påverka hur mycket pengar vi har att disponera under året.
– Ett gott råd till den som vill sätta in pengar på investeringskontot är att det bäst görs efter ett kvartalsskifte istället för innan, eftersom skatten beräknas både på insättningen före kvartalsskiftet och på innehavet i början av kvartalet, fortsätter Hans-Göran.
Har man inte hunnit med att sätta in extrapengar på kapitalförsäkringen före årsskiftet är det bara bra, eftersom det bäst sker in på det nya året.
– Skattereglerna för en kapitalförsäkring är sådana att en insättning före årsskiftet beskattas dubbelt, både på insättningen i december och därefter igen på innehavet den 1 januari, berättar Hans-Göran.
Oavsett skatteregler, extrainsättningar och börsuppgångar understryker Hans-Göran än en gång vikten av att buffertspara.
– Alla som har möjlighet att lägga undan en buffert för framtida kostnadsökningar ska göra det och då är ett månadssparande är att föredra, avslutar han.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.