Alpackorna Casanova och Kurt fick tillsammans med några fler djur från gården hjälpa till att fira Förskolans dag i Guldsmedshyttan. Barnen slog gärna armarna om Casanova, klev in i kaninernas inhägnad och klappade försiktigt deras silkeslena päls, och matade den lilla hästen Gnista med grönt gräs.
Förskolans dag firas och uppmärksammas runtom i Sverige den tredje torsdagen i maj varje år. Den här dagen har instiftats först och främst för att uppmärksamma det viktiga arbete som görs inom förskolorna. Hur man väljer att fira den här dagen är upp till de enskilda förskolorna. I Guldsmedshyttan, på Hagabackens förskola, bjöd man in djur från Klockarsgården samt ordnade en spännande hinderbana för barnen.
Alpackorna Casanova och Kurt anlände till Hagabacken tillsammans med shetlandsponnyn Gnista, några kaniner som ännu inte är vuxna, och minigrisen Anna. Ingen av djuren behövde oroa sig för att inte få vara i centrum eller någon som helst brist på kärlek. När barnen besökte djuren ville man mer än gärna klappa, mysa, prata och mata. Viktoria Wirenborg, 6 år, passar på att slå armarna om Casanova och ge honom en ordentlig kram, något som den coola alpackan inte hade något emot.
– Men jag tycker bäst om kaninerna och hästen. Jag har träffat kaniner och hästar förut. Jag har ridit på en häst som heter Frida, berättar Viktoria.
Djurens päls diskuteras ingående bland barnen. Grisen Anna har, förutom hårda öron, inte alls lika mjuk päls som de gosiga alpackorna som alldeles nyligen blivit rakade. Fast ingenting slår ju kaninerna, vars päls är alldeles len och inbjudande.
– Det är kaninerna barnen tycker bäst om, ler Johanna Klockars, Klockarsgården.
Men det finns ännu mer att sysselsätta sig med utöver djuren. På den stora gräsplanen har man gjort i ordning en stor hinderbana. Freja, 4 år, och Elsa, 4 år, som båda har råkat glömma sina efternamn, har tagit sig runt banan och belönats med en tjusig medalj att hänga runt halsen.
– Vi har kastat hästsko, gått baklänges genom däck, och så skulle man gå genom träden och så fick man medalj däruppe, berättar Freja och pekar på målet en bit bort.
– Att gå genom däcken var roligast, konstaterar Freja.
– Jag tyckte däcken var roligast, och hästskorna, berättar Elsa som även hunnit med att hälsa på djuren.
– Jag tyckte bäst om kaninerna och hästen, säger Elsa med ett leende.
På Hagabackens förskola är barnen inte uppdelade på avdelningarna åldervis, utan de äldre barnen går tillsammans med de yngre.
– Jag tycker att det är det absolut bästa. De stora hjälper de små, och de får vara barn längre, säger Helena Klockars.
Att barnens självförtroende växer när de är tillsammans med djuren råder det inte någon tvekan om.
– Det är så roligt att se. Även fast vi bor såhär, lite mer på landet, så har inte alla barn träffat djur förut. Djur är lätta att vara med, de är aldrig dömande, konstaterar Helena.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.