Bergslagens Sparbank genomför för andra året sitt entreprenörs- och ungdomsprojekt, Drömjobbet. För något år sedan föddes idén med att låta ungdomar i åldern 18 – 20 få möjlighet att pröva på sina färdigheter som entreprenörer. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla sig själva och sin affärsidé, samtidigt som man får ersättning av banken. – Av alla samhällsprojekt vi tagit initiativ till under mina år som VD, så är Drömjobbet det jag är mest stolt över, säger Christer Trägårdh.
Tio ungdomar av trettiofem sökande har i år fått möjligheten att starta upp sitt egna företag. Den unge entreprenören behöver inte ha en färdig affärsidé från början. Det räcker med att en tanke eller enkel idé om vad man vill utveckla under sommaren. Istället har valet av drömjobbare skett utifrån drivkraft, attityd och framtidsplaner.
Projektet leds av Klas Brynte och Johanna Berg som till vardags också ansvarar för Entreprenörskap i skolan.
– Drömjobbet ska träna ungdomarna i att vara entreprenörer. Och förhoppningen är att man fortsätter att driva företag i Bergslagen, även i framtiden, säger Klas Brynte.
Drömjobbet inleds med en introduktionsutbildning på två dagar där ungdomarna tränas i entreprenörskap och företagande. Varje drömjobbare deltar också på fyra seminarier under sommaren, där man får möjlighet att träffa och ta del av erfarenheter från redan etablerade företagare och entreprenörer samt diskutera entreprenörskap. Den unge entreprenören får också en mentor som ger stöd och råd under tiden. Banken betalar dessutom en ersättning till var och en på 10 000 kronor.
Verksamhet i bygden
Orterna inom bankens verksamhetsområde brottas alla med ungefär samma problematik med ett sviktande befolkningsunderlag, svag tillväxt och hög ungdomsarbetslöshet.
Christer Trägårdh menar att de bygder där banken är verksam är starkt beroende av en positiv utveckling. Under flera år har banken tagit initiativ till flera olika projekt där syftet varit att påverka ungdomar att stanna kvar i sin hembygd. Och samtidigt öka möjligheterna till fler verksamma småföretag. Att erbjuda ungdomar praktikplatser och att samtidigt påverka andra företag att göra det samma, är ett av initiativen. Drömjobbet är ett annat.
– Vi behöver tillväxt mer än på många andra platser. Detta är ett sätt för oss att ge tillbaka till bygden där banken också verkar. Vi måste ha bra kunder för att överleva. Där i ligger symbiosen, säger Christer Trägårdh.
Positiva erfarenheter
Syftet med sommarjobbet är att ge unga entreprenörer en möjlighet att arbeta med det de brinner för och att lära mer om företagande. Sommaren ger också ungdomarna möjlighet att skapa bra och viktiga kontakter inför framtiden. Självklart är ett av målen att få fler unga att starta och driva företag i Bergslagen. Av de sex som var drömjobbare förra året driver fyra företag, varav två gör det på heltid. Men det är också viktigt att drivkraften och engagemanget från ungdomarna får möjlighet att utvecklas och växa.
– Erfarenheterna från ifjol är att tiden som drömjobbare får ungdomarna att utvecklas snabbt och stärker bland annat självförtroendet, säger Trägårdh.
Christer Trägård anser det också viktigt med ett positivt entreprenörstänk också om man tänker sig en anställning i framtiden. Framgångsrika företag behöver alltid personer med driv, kreativitet och framåtanda.
– Visst vore det fantastiskt om alla startade egna företag, men det är inte ett måste. Att det kommer in rätt personer i de företag som redan finns är minst lika viktigt, betonar Trägårdh.
Bankens ambition är att Drömjobbet återkommer även nästa år, och då hoppas Christer Trägårdh att tre, fyra andra företag i Bergslagen följt banken initiativ och stöttar tio drömjobbare var.
– Då skulle ytterligare trettio–fyrtio ungdomar få chansen att utveckla sig som entreprenörer.
Entreprenörer i arbete
Under sommaren kommer nu de unga entreprenörerna att utveckla sin idé och förhoppningsvis också starta ett företag och börja tjäna pengar.
Jenny Fredriksson från Storfors i Värmland är tydlig med sina ambitioner. Hon kallar sitt företag för Alltjänst, och som namnet antyder ska hon kunna serva med det mesta ett hushåll har behov av.
– I framtiden vill jag vill utveckla mig till en bra entreprenör. Jag ska bli kvar i Storfors och var med och driva på utvecklingen framåt. I Storfors finns det potential.
Också Mane Nersisyan från Lindesberg är tydlig med sina framtidsplaner. Idén hon ska bygga sitt drömjobb kring handlar om nagelvård och smink. Men hennes framtidsmål är betydligt större.
– Jag har en dröm att starta en hjälporganisation i någon storstad i ett annat land, där jag kan hjälpa fattiga till ett bra liv.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).