Bergslagens Sparbank genomför för andra året sitt entreprenörs- och ungdomsprojekt, Drömjobbet. För något år sedan föddes idén med att låta ungdomar i åldern 18 – 20 få möjlighet att pröva på sina färdigheter som entreprenörer. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla sig själva och sin affärsidé, samtidigt som man får ersättning av banken. – Av alla samhällsprojekt vi tagit initiativ till under mina år som VD, så är Drömjobbet det jag är mest stolt över, säger Christer Trägårdh.
Tio ungdomar av trettiofem sökande har i år fått möjligheten att starta upp sitt egna företag. Den unge entreprenören behöver inte ha en färdig affärsidé från början. Det räcker med att en tanke eller enkel idé om vad man vill utveckla under sommaren. Istället har valet av drömjobbare skett utifrån drivkraft, attityd och framtidsplaner.
Projektet leds av Klas Brynte och Johanna Berg som till vardags också ansvarar för Entreprenörskap i skolan.
– Drömjobbet ska träna ungdomarna i att vara entreprenörer. Och förhoppningen är att man fortsätter att driva företag i Bergslagen, även i framtiden, säger Klas Brynte.
Drömjobbet inleds med en introduktionsutbildning på två dagar där ungdomarna tränas i entreprenörskap och företagande. Varje drömjobbare deltar också på fyra seminarier under sommaren, där man får möjlighet att träffa och ta del av erfarenheter från redan etablerade företagare och entreprenörer samt diskutera entreprenörskap. Den unge entreprenören får också en mentor som ger stöd och råd under tiden. Banken betalar dessutom en ersättning till var och en på 10 000 kronor.
Verksamhet i bygden
Orterna inom bankens verksamhetsområde brottas alla med ungefär samma problematik med ett sviktande befolkningsunderlag, svag tillväxt och hög ungdomsarbetslöshet.
Christer Trägårdh menar att de bygder där banken är verksam är starkt beroende av en positiv utveckling. Under flera år har banken tagit initiativ till flera olika projekt där syftet varit att påverka ungdomar att stanna kvar i sin hembygd. Och samtidigt öka möjligheterna till fler verksamma småföretag. Att erbjuda ungdomar praktikplatser och att samtidigt påverka andra företag att göra det samma, är ett av initiativen. Drömjobbet är ett annat.
– Vi behöver tillväxt mer än på många andra platser. Detta är ett sätt för oss att ge tillbaka till bygden där banken också verkar. Vi måste ha bra kunder för att överleva. Där i ligger symbiosen, säger Christer Trägårdh.
Positiva erfarenheter
Syftet med sommarjobbet är att ge unga entreprenörer en möjlighet att arbeta med det de brinner för och att lära mer om företagande. Sommaren ger också ungdomarna möjlighet att skapa bra och viktiga kontakter inför framtiden. Självklart är ett av målen att få fler unga att starta och driva företag i Bergslagen. Av de sex som var drömjobbare förra året driver fyra företag, varav två gör det på heltid. Men det är också viktigt att drivkraften och engagemanget från ungdomarna får möjlighet att utvecklas och växa.
– Erfarenheterna från ifjol är att tiden som drömjobbare får ungdomarna att utvecklas snabbt och stärker bland annat självförtroendet, säger Trägårdh.
Christer Trägård anser det också viktigt med ett positivt entreprenörstänk också om man tänker sig en anställning i framtiden. Framgångsrika företag behöver alltid personer med driv, kreativitet och framåtanda.
– Visst vore det fantastiskt om alla startade egna företag, men det är inte ett måste. Att det kommer in rätt personer i de företag som redan finns är minst lika viktigt, betonar Trägårdh.
Bankens ambition är att Drömjobbet återkommer även nästa år, och då hoppas Christer Trägårdh att tre, fyra andra företag i Bergslagen följt banken initiativ och stöttar tio drömjobbare var.
– Då skulle ytterligare trettio–fyrtio ungdomar få chansen att utveckla sig som entreprenörer.
Entreprenörer i arbete
Under sommaren kommer nu de unga entreprenörerna att utveckla sin idé och förhoppningsvis också starta ett företag och börja tjäna pengar.
Jenny Fredriksson från Storfors i Värmland är tydlig med sina ambitioner. Hon kallar sitt företag för Alltjänst, och som namnet antyder ska hon kunna serva med det mesta ett hushåll har behov av.
– I framtiden vill jag vill utveckla mig till en bra entreprenör. Jag ska bli kvar i Storfors och var med och driva på utvecklingen framåt. I Storfors finns det potential.
Också Mane Nersisyan från Lindesberg är tydlig med sina framtidsplaner. Idén hon ska bygga sitt drömjobb kring handlar om nagelvård och smink. Men hennes framtidsmål är betydligt större.
– Jag har en dröm att starta en hjälporganisation i någon storstad i ett annat land, där jag kan hjälpa fattiga till ett bra liv.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.