Strax efter att man passerat genom Storå ser man från riksvägen stora skyltar som signalerar om självplock av hallon. Om då nyfikenheten väcks och man svänger av, så når man fram till Brunstorp och en gård med långa rader hallonbuskar, jordgubbsplantor i massor, stora växthus och grönsaker som aldrig hört talas om kemikalier och besprutning. Här huserar Martin Möller och Madeleine Lindqvist, och de driver Storå Bär & Grönsaker.
Just för stunden är Martin Möller själv i den lilla butiken där det säljs ekologiska grönsaker av alla dess slag. Genom öppningen i byggnaden kan man se långa rader med hallonbuskar skymta. Odlingen och gården bedriver Martin tillsammans med Madeleine Lindqvist, och paret är nu inne på sin nionde säsong.
– Vi båda har trädgårdsutbildning i grunden som vi sedan har byggt på med kurser. Jag har odlat de senaste 40 åren och med försäljning, så jag kunnat försörja mig på det, har jag gjort sedan 23 år tillbaka. När jag träffade Madeleine blev det ett bättre boende med större egna ytor, innan arrenderade jag bara. Madeleine har också hållit på med odling innan, berättar Martin och hjälper en kund att väga rödlök, solmogna tomater, krispig sallad och två knallgröna, stora paprikor.
På ungefär fyra hektar odlar man olika sorters bär, vilket Storå Bär & Grönsakers största bit i verksamheten.
– Vi har hallon, jordgubbar, och lite svartvinbär och krusbär. Jordgubbsplockningen är det största, men hallonen är också väldigt populärt. Vi har två växthus också på 800 kvadrat, där vi odlar sådant som tomater, gurka paprika, sådant som bara går att odla i växthus.
– Det blir bra grönsaker, vi har en väldigt mineralrik jord! Vanligtvis brukar man inte odla i sådan här lerjord, det är väldigt tungt att jobba med, men de blir riktigt god smak, säger Martin.
På gården tar man emot WWOF:are, World Wide Opportunities on Organic Farms, vilket är volontärer från hela världen som vill komma ut på ekologiska gårdar för att få erfarenhet av hur det är att bedriva en ekologisk gård. På plats hjälper de Martin och Madeleine och lönen i utbyte hålls de med mat och husrum.
Martin och Madeleine har också hjälp av Sven-Olof Emet, deras ”maskinängel” som Martin kallar honom.
– Jag räddar alla gamla maskiner, intygar Sven-Olof och ler.
Även under vinterhalvåret ser paret till att hålla sig sysselsatta. Madeleine är intresserad av textiler och syr kläder och dylikt i hampa. Martin målar bland annat tavlor, och den konstnärliga ådran har han haft sedan födseln.
– Hela släkten målade, så måleri är jag uppväxt med förklarar han och fortsätter:
– Jag målar oftast landskap och figurer, mycket är från Öland där jag varit mycket på somrarna.
Ett par kommer in från hallonodlingen med varsin liten hink, någon annan fyller sin plastpåse med tomater.
– Vi har haft en väldig tillökning de senaste åren, och de senaste 10 åren har det ökat på med ekologiskt, säger Martin.
– Vi har att göra hela dagarna, men det är jätteroligt!, avslutar Madeleine.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.