Strax efter att man passerat genom Storå ser man från riksvägen stora skyltar som signalerar om självplock av hallon. Om då nyfikenheten väcks och man svänger av, så når man fram till Brunstorp och en gård med långa rader hallonbuskar, jordgubbsplantor i massor, stora växthus och grönsaker som aldrig hört talas om kemikalier och besprutning. Här huserar Martin Möller och Madeleine Lindqvist, och de driver Storå Bär & Grönsaker.
Just för stunden är Martin Möller själv i den lilla butiken där det säljs ekologiska grönsaker av alla dess slag. Genom öppningen i byggnaden kan man se långa rader med hallonbuskar skymta. Odlingen och gården bedriver Martin tillsammans med Madeleine Lindqvist, och paret är nu inne på sin nionde säsong.
– Vi båda har trädgårdsutbildning i grunden som vi sedan har byggt på med kurser. Jag har odlat de senaste 40 åren och med försäljning, så jag kunnat försörja mig på det, har jag gjort sedan 23 år tillbaka. När jag träffade Madeleine blev det ett bättre boende med större egna ytor, innan arrenderade jag bara. Madeleine har också hållit på med odling innan, berättar Martin och hjälper en kund att väga rödlök, solmogna tomater, krispig sallad och två knallgröna, stora paprikor.
På ungefär fyra hektar odlar man olika sorters bär, vilket Storå Bär & Grönsakers största bit i verksamheten.
– Vi har hallon, jordgubbar, och lite svartvinbär och krusbär. Jordgubbsplockningen är det största, men hallonen är också väldigt populärt. Vi har två växthus också på 800 kvadrat, där vi odlar sådant som tomater, gurka paprika, sådant som bara går att odla i växthus.
– Det blir bra grönsaker, vi har en väldigt mineralrik jord! Vanligtvis brukar man inte odla i sådan här lerjord, det är väldigt tungt att jobba med, men de blir riktigt god smak, säger Martin.
På gården tar man emot WWOF:are, World Wide Opportunities on Organic Farms, vilket är volontärer från hela världen som vill komma ut på ekologiska gårdar för att få erfarenhet av hur det är att bedriva en ekologisk gård. På plats hjälper de Martin och Madeleine och lönen i utbyte hålls de med mat och husrum.
Martin och Madeleine har också hjälp av Sven-Olof Emet, deras ”maskinängel” som Martin kallar honom.
– Jag räddar alla gamla maskiner, intygar Sven-Olof och ler.
Även under vinterhalvåret ser paret till att hålla sig sysselsatta. Madeleine är intresserad av textiler och syr kläder och dylikt i hampa. Martin målar bland annat tavlor, och den konstnärliga ådran har han haft sedan födseln.
– Hela släkten målade, så måleri är jag uppväxt med förklarar han och fortsätter:
– Jag målar oftast landskap och figurer, mycket är från Öland där jag varit mycket på somrarna.
Ett par kommer in från hallonodlingen med varsin liten hink, någon annan fyller sin plastpåse med tomater.
– Vi har haft en väldig tillökning de senaste åren, och de senaste 10 åren har det ökat på med ekologiskt, säger Martin.
– Vi har att göra hela dagarna, men det är jätteroligt!, avslutar Madeleine.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).