Inom fem år vill Linde Energi sluta producera värme med hjälp av den vanliga oljan. Hundratusentals liter olja ersätts enligt planen med bioolja – dvs sånt som man använt för att göra t ex margarin av eller laga mat med. Om planerna håller, kommer man att omvandla den stora oljepannan på Skrinnargatan inom något år.
Rickard Sandström är miljöstrateg på Linde Energi. Han visar oljetankarna på bolagets gård – en del är tomma just nu, andra innehåller eldningsolja. Planen är att några fylls med bioolja, medan några fortsätter innehålla den olja man har idag – ”som backup”. Men helst vill man inte använda någon fossil olja. Över 90 procent av värmen som Linde Energi levererar till bostäder och företag kommer som spillvärme från Billerud/Korsnäs fabrik vid Frövifors eller från biobränslen – typ pellets. Förra året stod oljan för 2,9 procent av fjärrvärmeproduktionen.
– Dagens olja ska bort ! Vårt mål för i år är 1 procent och 2020 kommer vi att vara i stort sett oberoende av den fossila oljan för spetsvärme. Det är vårt uttalade mål. Vi får ner koldioxidutsläppen till nästan noll, säger Rickard Sandström. Hittills i år har vi eldat 130 kubikmeter ( = 130 000 liter) eldningsolja. Förra året blev det 315 kubik och året innan dess 775 kubik. En bra utveckling.

Miljöstrategen Rickard Sandström och oljetankarna på Linde Energis bakgård. Foto: Hans Andersson
Det går inte idag att säga vad den här omställningen kommer att kosta, men det billigaste alternativet är att bygga om den största hetvattenpannan i Lindesberg och då handlar det om ett par, tre miljoner. Andra lösningar kan vara ett helt ny hetvattenpanna i panncentralen eller en transportabel. 3 – 4 upp till 6 – 7 miljoner kronor blir det då.
Det är inte fråga om att ”elda upp mat”, utan det handlar om restoljor. Vid presentationen skämtas det om att ”dra en pipe-line” från en planerad hamburgerrestaurang i närheten, eftersom bioolja bl.a. kommer från restauranger som friterar mat. Varifrån den biologiska restoljan ska köpas är inte klart – projektet är ännu i sin linda – men det finns flera leverantörer att välja på.
Rickard Sandström talar gärna om den miljöcertifiering som Linde Energi har, om satsning på förnyelsebar energi (på kontorshusets tak finns en liten solcellsanläggning) och lokal produktion som kan ge bra priser till både stora och små företag i Lindesberg. Han säger sig också ha uppfattat signaler om att företag är på gång till Lindesberg. Han talar om hur man hjälpt grannen Por Pac med en mer hållbar energi. För Linde Energi gäller det också att hänga med när företag – för att bli kunder hos dem – kräver hållbar energi.
Bengt Evertsson, miljöpartistisk kommunpolitiker, som visat ett starkt intresse för vad Linde Energi har för sig, gillar de här planerna och tycker att det kommunalägda företaget har en bra strategi, men han tycker också att det borde få använda mer av överskottet till investeringar i hållbar energi. Överskott från det kommunägda energibolaget går in i den kommunala budgeten.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.