Idag är det Chokladens dag, en temadag som är relativt ny men troligtvis uppskattas av många i vårt avlånga land. Svenska folket är nämligen bland de ”bästa” i världen på att smaska i sig choklad.
Sedan den 11 november 2011 har chokladen haft en egen dag och det är ingen tvekan om att vi svenskar gillar denna kakaoskapelse. Vi äter årligen i snitt 5,6 kg choklad per person och det placerar Sverige på sjätte plats bland världens alla länder när det kommer till chokladkonsumtion.
Men chokladen har naturligtvis inte alltid funnits tillgänglig här, utan kom till Europa år 1502 med Christofer Columbus. Svenskarna fick dock vänta till 1600-talets senare del innan chokladen nådde dem. Och då var det endast i form av dryck. Det var först år 1847 som den första moderna chokladkakan skapades, vilket gjordes av det brittiska företaget J.S. Fry & Sons. Men äran för detta går till holländaren C.J. van Houten eftersom han på 1830-talet uppfann en process att pressa fettet ur kakaobönan, vilket gjorde det möjligt att tillverka chokladkakor.
Sedan britternas lansering av chokladkakan har det naturligtvis hänt mycket på den här fronten. Även här hemma i Bergslagsskogarna, där vi sedan ett par år har företaget Bergslagspraliner etablerade.
Dagen till ära tog LindeNytt kontakt med Ywonne Lindberg på Bergslagspraliner och frågade vilken choklad som är populärast hos dem och om de märker av att det är chokladens dag idag.
– Vi har någonting för alla. En av de populäraste är nog Bergslagspralinen även kallad blåbär. Det är en pralin med mörk choklad som innehåller tryffel, vit choklad och blåbär, säger Ywonne och tillägger:
– Nu när det är jultider är det också populärt med saffranspralinen.
Chokladens dag i all ära, men kommande högtid vi lackar mot tycks hålla en betydligt högre kakaohalt än vad temadagen Chokladens dag har.
– Vi märker inte av att vår försäljning ökar under chokladens dag, men våra återförsäljare märker kanske av det. Vi ser mer tydligt att det ökar till jul, då är vi ute på olika marknader och säljer. Nu i helgen står vi på marknaden i Färna och sedan har vi vår egna julmarknad den 10 december i Stripa och då blir det mycket godsaker, säger Ywonne.
Text & bild: Camilla Rasmussen, Lindeskolans mediaprogram, som gör sin praktik på LindeNytt vecka 45.
Efter tisdagens skjutning vid Campus Risbergska i Örebro, där ett tiotal personer omkom, beslutade Barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg att personal från elevhälsan ska finnas på plats vid kommunens samtliga skolor och förskolor under onsdagen för att fånga upp elever som har behov av att prata.
Strax efter lunchtid på tisdagen larmades polis till Campus Risbergska skolan i Örebro med anledning av pågående dödligt våld. Sedan dess har en omfattande insats pågått kring skolan, med poliser från flera län, efter att flera personer skottskadats. Nu går Region Örebro län upp i stabsläge med anledning av attacken, där även Lindesbergs lasarett ingår.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Under det nya årets första dagar följde jag utvecklingen kring årets första meteorsvärm – Kvadrantiderna – som passerade Sverige och hade sin ”peak” den tredje januari då man kunde se upp till 80 stjärnfall i timmen.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
Två lastbilar kolliderade på riksväg 50 i höjd med Fanthyttan sent på måndagseftermiddagen. Nu misstänks den ena föraren för trafikbrott.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Torsdagsdygnet ser ut att bli en riktigt besvärlig dag ute i trafiken. SMHI har målat upp en prognos som kan ge över 20 millimeter nederbörd – inledningsvis som regn eller snöblandat regn för att senare övergå i snöfall som periodvis kan vara ymnigt. Omständigheterna kan orsaka is- och slaskhalka med konsekvenser för trafiken, enligt prognosen.