Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.
Region Örebro län sitter i en minst sagt svår ekonomisk knipa, något man vill stävja genom att göra besparingar på vården i den norra länsdelen. Det liggande förslaget som nu utreds är att bland annat lägga ned akutkirurgin på Lindesbergs lasarett, samt att flytta specialistmottagningarna till Örebro. Dessutom planerar man neddragningar på Storå vårdcentral.
Bland dagens sju ledamöter i hälso- och sjukvårdsnämnden var läget delat, fyra var emot förslaget (L, M, SD, V), medan tre var för (C, S, KD)
– Vi har varit tydliga i frågan om akutkirurgin och vikten av att vi har tre fullvärdiga akutsjukhus i länet, särskilt med tanke på beredskapsläget som vi befinner oss i idag, säger Anna Nordqvist (M), andra vice ordförande.
– Vi kommer att rösta nej till nedläggning av akutkirurgin i Lindesberg, vi kommer också motsätta oss nedläggning av specialistmottagningar, konstaterar Rolf Östman (V) som får rungande applåder från åhörarna.
– Det här är en situation som inte någon av oss tycker är särskilt rolig, men vi har ett ansvar som politiker att se till att verksamheten är hållbar långsiktigt. Vi kan inte låna pengar och skjuta kostnaden på våra barn och barnbarn, säger Jenny Steen (S), vice ordförande.
– Jag har att förhålla mig till den verklighet vi lever i idag, både när det gäller den ekonomiska situationen men också att vi inte räcker till vad gäller personal. Vi är allt färre som ska ta hand om fler, säger Bechet Barsom (KD), ordförande.
Efter inledande ställningstagande från nämndens ledamöter fick kvällens arrangörer ta till orda.
– Jag har varit engagerad i det här sedan 2020, då var vi tre företag som började jaga efter information, nu är vi nästan 1500 företag som står bakom att vi inte vill ha försämringar på lasarettet. Vi tog i hand med Andreas Svahn, det gällde i tio månader, det är oförskämt! säger Peter Larsson medan Ingemar Engstrand visar upp ett inramat fotobevis på det numera beryktade handslaget inför en applåderande publik.
Därefter fattar LIF Lindesbergs Ricky Nordahl mikrofonen och läser upp en skrivelse som även IFK Lindesberg, Frövi judo, Lindlöven och Lindesbergs GK ställt sig bakom. Fem föreningar som tillsammans representerar 3000 medlemmar.
– Man tänker ofta på resultat, stjärnor och drömmar, men man ska komma ihåg att idrottsföreningar har ett uppdrag som är det allra viktigaste – att fostra goda, solidariska, demokratiska medborgare. För att göra det behöver vi ha ett starkt näringsliv, en stark sjukvård, vi behöver ha ett tryggt samhälle.
När det blir dags för åhörarna att ställa sina frågor är det många som är frustrerade. Vissa över politikernas brist på svar, andra för att de inte får chansen att ställa sina frågor då tiden tar slut.
– Hur mycket sparar man på varje föreslagen åtgärd? Vad har man räknat med för ökade kostnader i Örebro när verksamheter ska flyttas över dit? Var finns detta dokumenterat? frågar Mats Eriksson, som arbetat som läkare 26 år i regionen.
– Det handlar om två delar, dels ett kärvt ekonomiskt läge, men den andra frågan som jag tycker vi glömmer allt för ofta är ju att vi är för få som ska klara av flera. Det får vi inte glömma, vi räcker ju inte till, svarar Bechet Barsom och höjer rösten, varpå han möts av rungande burop.
– Jag vet att ni inte gillar det, men det är den bistra verkligheten vi har att förhålla oss till! ropar han till de upprörda åhörarna.
– En kvinna jag kände bröt lårbenet och hade ungefär 500 meter till Lindesbergs lasarett, men där förekom det bara planerad vård så man stoppade in henne i en ambulans och körde henne till Karlskoga. Trots att expertisen i länet på höftskador finns i Lindesberg. Är detta schysst vård? undrar Ove Magnusson i publiken.
– Jag tycker det är bra med planerad vård, det måste vi ha. Det är inte det bästa, men vi kan inte leva i ett önsketänkande att vården ska finnas runt hörnet. Det har vi varken råd eller resurser till, svarar Barsom.
Summan av kvällen är att intresset för sjukvården i den norra länsdelen är enormt. Ett femtiotal skriftliga frågor som hade inkommit hann aldrig ställas, medan andra frågeställare inte fick svar på frågorna man ställde. Inga beslut är fattade ännu.