När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Initiativet Djuränklingar är ett samarbete mellan begravningsbyrån Fonus och Djurskyddet Sverige, där sällskapsdjur som förlorat en husse eller matte får hjälp att hitta ett nytt hem och en ny familj. Kampanjen belyser även den utbredda ensamheten i Sverige och hur ett djur kan hjälpa människor i sorg och saknad.
– Det finns så många människor som mist någon, eller som kanske helt enkelt bara lever ensamma, som är i behov av sällskap. Ett djur kan vara en helt fantastisk hjälp att lindra ensamheten. Det är där Hanna och alla hennes kissar som har blivit över kommer in i bilden, berättar Monica Jomfjäll på Fonus.
– Vi är den enda lokalföreningen i länet som är anslutna till riksorganisationen Djurskyddet Sverige, men vi samarbetar även med andra organisationer. När det gäller andra djur än katter hänvisar vi dessa ärenden till Djurskyddet Kristinehamn som har tillstånd även för dem, vi har valt att fokusera på just katter då vi ser att behovet i vårt område är som allra störst där, berättar Hanna Johansson från Vilsna Tassar i Hällefors.
I Sverige finns i dag uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter, dock är mörkertalet antagligen betydligt högre än så. Så sent som i juni 2020 kom en lag som införde tuffare krav på att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.
– Vi arbetar mycket med att höja kattens status för att hindra människor från att överge dem, och vi jobbar även för att få igenom en lag om obligatorisk id-märkning även för katter, berättar Hanna.
Under pandemiåret 2020 ökade ensamheten framförallt hos många äldre, något som Hanna och hennes kollegor tydligt märkte av.
– Vi hade ingen ökning när det gällde antalet katter som kom in för omplacering, men däremot var det fler människor som var i behov av sällskap. Vi har alltid kontakt med hemmen som adopterar en katt genom oss, och vi har sett vilken skillnad det gör. Sedan är själva föreningen i sig ett socialt sammanhang, där många äldre valt att vara medlemmar utan att adoptera, förklarar Hanna.
– En katt kan verkligen skingra ensamheten för en person, flera studier visar också att en katt som spinner medför flera hälsofördelar hos människor, då det lindrar stress och sänker blodtrycket. För många handlar det om att ha någon att komma hem till, någon som väntar på dig och behöver dig, då vi alla har ett behov av att vara behövda. Även för barn som mist någon kan ett djur kan göra underverk, det behöver inte bara vara äldre personer som är i behov av tröst, berättar Monica.
För mer information om Djuränklingar, läs HÄR.