Julkonsert med medley, tvärflöjt, dans och solosång; ja, Lindeskolans estetprogram hade det allra mesta till publikens förfogande. För de många gästerna var det bara att luta sig tillbaka, spänna fast säkerhetsbältet och njuta av den spektakulära åktur som de unga, talangfulla eleverna hade att leverera. – Det är vi som sprider julstämningen, säger Ingeborg.
Det är torsdagskväll och nästan all den vita, och för många efterlängtade, snön har tinat bort. Decembermörkret hägrar och ute är det återigen dystert och grått. Men i Lindesberg Arena håller Lindeskolans estetprogram på att förbereda kvällens konsert, en julkonsert för att kicka igång stämningen ordentligt. Och när dessa musikaliska elever drar igång för fulla muggar med välkända jullåtar, vem behöver då någon snö? Ingeborg, lärare och programsamordnare vid estetiska programmet, har den lilla julhatten på och hon bir ständigt bombarderad med frågor om hur och när, av förväntansfulla ungdomar.
– Det är esteternas julkonsert, vi kommer ha det imorgon också för skolan. Men det är kul att göra det offentligt och det kommer familj, släkt, vänner och många andra. Det är vi som sprider julstämningen!, konstaterar Ingeborg glatt.
Emilia Holm går sista året på gymnasiet och tar studenten till sommaren. Efter närmare tre år på estet börjar hon bli van vid framträdanden av alla dess slag, men lite nervositet finns det än dock plats för.
– Det brukar knäppa till i magen precis innan man går upp, men det är jättekul. Alla på estet är med och det blir blandat lugna och svängiga låtar, och så blir det en medley; ja, allt är blandat, berättar Emilia.
Jesper och Ingeborg hälsar publiken varmt välkomna och Jesper meddelar att det är tredje gången som en sådan här konsert hålls, och att det är så mycket folk gör det ännu roligare. Ingeborg passar på att tacka alla möjliga, däribland ungdomarna själva.
– Vi vill tacka våra kära estetelever som förgyller, inte bara skolan, utan hela vårat liv. De spelar på väldigt många ställen och de marknadsför programmet på ett väldigt bra sätt. Vi vill också tacka de före detta esteteleverna som är här, det brukar alltid komma några till den här julkonserten, men i år är det extra många, så tack för att ni är här.
Och efter att applåderna lagt sig, kickar eleverna igång en hejdundrans konsert. Det syns, och framförallt hörs, att de brinner för det här. Ljuset på scenen skimrar i olika färger och förutom att alla är tjusigt uppklädda, bär flertalet tomteluva. Låtarna rullar på, vissa tillhör den klassiska kategorin lite mer väl än en del andra. Men det är välövat och man överraskar även med att ha koreograferat en av låtarna med flera dansare i röda klänningar. Men kan man våga påstå att konserten hade någon särskild höjdpunkt? Ja! När Albin Fagrell klev upp och gjorde sin version av ”Shake up christmas” kunde ingen i publiken låta bli att klappa takten, och sakta men säkert spred sig gåshuden över armarna. Han gjorde scenen till sin och levererade med besked!
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.