Nya idéer och nystartade företag i Bergslagen har svårt att få tag på det kapital som är nödvändigt för att initialt kunna få fart på sina nya verksamheter. Det är den avgörande anledningen till att ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen borde bli verklighet. Det menar Christer Trägårdh, VD på Bergslagen Sparbank.
Någon gång i början av året tog Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank initiativ till en diskussion med representanter från Bergslagskommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors om att tillsammans med banken starta ett gemensamt lokalt riskkapitalbolag. I början av sommaren uppmärksammade media detta ur ett kommunalt perspektiv. Ingen har ännu diskuterat frågan ur ett lokalt näringslivsperspektiv, och heller inte låtit initiativtagaren själv få föra fram sin syn.
Lindenytt träffade Christer Trägårdh för att få hans syn på hur idén med ett lokalt riskkapitalbolag skulle kunna vara konstruerat. Och hur ett sådant bolag skulle påverka möjligheterna till ett fungerande näringsliv i framtiden.
Grundtanken är att de fyra kommunerna och banken går in som delägare i ett gemensamägt bolag. De fem delägarna kommer enligt samma grundtanke få en ägarandel i bolaget som motsvarar insatsen. Ingen av ägarna blir majoritetsägare. Bolagets främsta uppgift kommer bli att genom ägartillskott stötta nya idéer och nystartade företag inom de fyra kommunerna
Varför är det viktigt med ett lokalt riskkapitalbolag?
Idag är det besvärligt för nya idéer och nystartade företag att få tag på kapital. Initialt är ofta balansräkningen hos ett nystartat bolag så svag att en bank inte kan gå in med finansiering. Bankernas hårda och komplicerade regelverk gör det svårt att säkerställa ett engagemang i ett nytt företag.
Är det i det läget ett riskkapitalbolag blir aktuellt?
Ja, det är då ett riskkapitalbolag kan vara lösningen. Man ska jobba inom våra Bergslagskommuner med att i ett uppstartsskede finansiera nya idéer och nystartade företag.
Hur skulle det gå till?
Ett lokalt riskkapitalbolag skall givetvis jobba nära andra finansiärer, till exempel Almi. När ett nystartat bolag fått ett extra ägarkapital som stärker balansräkningen då kan Almi komma in i bilden och låna ut pengar till bolaget. På det sättet får det nya bolaget det kapital man behöver.
Går riskkapitalbolaget in som ägare i det nya bolaget.
Ja, riskkapitalbolaget går in som ägare. Man skjuter till ett kapitalbelopp och får en ägarandel motsvarande kapitaltillskottet. Efter en tid så löser grundaren av bolaget ut riskkapitalbolaget.
Hur påverkas banken, blir det inte dubbla stolar?
Banken blir en av fem ägare. Vi måste skilja på våra olika roller. Banken har, precis som kommunerna en vardaglig roll. Riskkapitalbolaget får sin egen styrelse med egen VD och medarbetare som får sin roll. Bolaget går in med pengar i det nystartade bolaget, Almi lånar ut kapital och det nya bolaget får kraft för att lyfta. Det går inte, som jag ser det, stick i stäv med vare sig bankens eller kommunernas vardagliga roller.
Kan det bli andra intressenter än kommunerna och banken?
Vi tittar på att ta med andra intressenter, även privata riskkapitalister, men vi bör komma igång först. Får vi inte med dem som ägare i bolaget så kanske som medinvesterare i framtida projekt. Och det är också ett syfte med bolaget, att hitta investeringskapital.
Vilka investeringsbelopp kan bli aktuellt?
Initialt har vi pratat om belopp mellan 50 000 – 300 000 kronor. Och villkoret för ägartillskottet är en ägarandel som kan variera samt en styrelsepost i det nystartade bolaget. Sedan ska det också redan vid starten av projektet finnas en planerad exit på mellan tre – fem år.
Hur funkar en sådan exit? Kommer riskkapitalbolaget ta ut mer än man satsade?
Nej så funkar det inte. Någon form av avkastning kan det bli frågan om men inga fantasisummar. Har insatsen varit 100 000 kronor, kanske grundaren köper tillbaka för 115 000 kronor. Grundtanken är den att när bolaget står på egna ben så ska hela ägandet gå tillbaka till grundaren.
Vilka är riskerna?
Krasst är det ju så, att om inte affärsidén håller då riskerar du ju insatta pengar. Men jag tror att varje projekt blir så väl genomlyst, bland annat genom ett tänkt samarbete med Inkubera i Örebro, att det mest kommer att gå bra.
Hur viktigt är det nu att det blir ett lokalt riskkapitalbolag?
Oerhört viktigt! En av de viktigaste frågorna är att få till en fungerande hjälp för mindre företag att komma igång. Entreprenörer måste stöttas för att kunna bemöta den omställning av industrin som kommer i framtiden. Den tunga industrin som finns kommer säkert finas kvar även framöver, men det är nödvändigt också med annat. Vi behöver idéer som kan leda till tillväxt.
Lindenytt tackar Christer Trägårdh för pratstunden och återkommer i frågan när kommunerna och banken lämnat idéstadiet och tankarna och närmat sig ett mer skarpt läge.