Det som för bara två månader sedan var ett traktorgarage med stampat jordgolv är nu en färdig facilitet för musttillverkning. I Fornobohyttan hälsar Peter och Gertrud Jonasson välkommen till Lindesbergs Musteri.
– Hur tanken föddes. Ja, man kan väl säga att vi saknade barndomens mustsmak och att vi hade för mycket kompost, säger Gertrud Jonasson.
– Och så var det så långt att åka till Värmland för att musta, fyller maken Peter i.
– Det var faktiskt så sent som förra året som vi började leka med tanken att öppna ett eget musteri, berättar han vidare.
Stora vita bokstäver stavar MUSTERI på den röda husfasaden. Och inuti finns all utrustning som behövs för att göra must. Must som består av äpple. Varken mer eller mindre.
– Det är 100 procent äpple, helt oslagbart i smak, säger Peter entusiastiskt.
Till Lindebergs Musteri kan man komma och få must gjord på sina egna äpplen. Man kan också köpa musteriets egna must. Två olika varianter finns, råmust eller pastöriserad must.
– Råmust klarar sig minst ett år i frysen, en oöppnad bag-in-box som vi säljer den pastöriserade musten i klarar sig inte fullt lika länge, men fördelen är att den inte tar frysplats, säger Gertrud.
På dagarna jobbar Gertrud i Turistbyrån i Lindesberg och Peter jobbar på Meritor.
– Det går jättebra att ringa hit och boka tid. Vi har öppet helg- och kvällstider. Vi köper också gärna in äpplen.
”Must har framtiden för sig”
Även om många musterier lägger ner sin verksamhet tror Peter och Gertrud på ett ökat intresse för must.
– Vägen framåt är närodlat. Jag tror att vi blir mer och mer medvetna kring detta och önskar att ta tillvara på det som finns. Det finns så mycket äpplen, det är liksom onödigt att ha gräsmattan full av äpplen och sedan åka till affären och köpa äpplen importerade från Argentina, säger Peter.
Inne i musteriet finns förkläden i både barn- och vuxenstorlek.
– Man kan välja att lämna in sina äpplen och komma tillbaka lite senare för att hämta musten, eller så får man vara med. Äpplena ska först tvättas, sedan krossas och till sist pressas. 100 kilo äpple tar ungefär en halvtimme att musta. Ska musten pastöriseras så är det dock en längre process och då får man komma tillbaka dagen efter, berättar Gertrud.
Det förarbete som kunden behöver göra är att välja ut bra äpplen som inte är skadade eller dåliga.
– Musten dricker man precis som den är. Den är ett perfekt alkoholfritt alternativ. En del vill späda den lite, men jag tycker smaken är bäst ospädd. Tillsätta kolsyra kan man också göra om man vill, säger Gertrud.
Namn: Peter och Gertrud Jonasson
Ålder: 50 respektive 51
Barn: Tre
Bor: Fornbohyttan
Favoritäppelsort: ”Klassiker som Ingrid Marie och Åkerö, men även nya. Vi har precis planterat rött kaneläpple som vi är väldigt nyfikna på.”
Hemsida: www.lindesbergsmusteri.se
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).