Det som för bara två månader sedan var ett traktorgarage med stampat jordgolv är nu en färdig facilitet för musttillverkning. I Fornobohyttan hälsar Peter och Gertrud Jonasson välkommen till Lindesbergs Musteri.
– Hur tanken föddes. Ja, man kan väl säga att vi saknade barndomens mustsmak och att vi hade för mycket kompost, säger Gertrud Jonasson.
– Och så var det så långt att åka till Värmland för att musta, fyller maken Peter i.
– Det var faktiskt så sent som förra året som vi började leka med tanken att öppna ett eget musteri, berättar han vidare.
Stora vita bokstäver stavar MUSTERI på den röda husfasaden. Och inuti finns all utrustning som behövs för att göra must. Must som består av äpple. Varken mer eller mindre.
– Det är 100 procent äpple, helt oslagbart i smak, säger Peter entusiastiskt.
Till Lindebergs Musteri kan man komma och få must gjord på sina egna äpplen. Man kan också köpa musteriets egna must. Två olika varianter finns, råmust eller pastöriserad must.
– Råmust klarar sig minst ett år i frysen, en oöppnad bag-in-box som vi säljer den pastöriserade musten i klarar sig inte fullt lika länge, men fördelen är att den inte tar frysplats, säger Gertrud.
På dagarna jobbar Gertrud i Turistbyrån i Lindesberg och Peter jobbar på Meritor.
– Det går jättebra att ringa hit och boka tid. Vi har öppet helg- och kvällstider. Vi köper också gärna in äpplen.
”Must har framtiden för sig”
Även om många musterier lägger ner sin verksamhet tror Peter och Gertrud på ett ökat intresse för must.
– Vägen framåt är närodlat. Jag tror att vi blir mer och mer medvetna kring detta och önskar att ta tillvara på det som finns. Det finns så mycket äpplen, det är liksom onödigt att ha gräsmattan full av äpplen och sedan åka till affären och köpa äpplen importerade från Argentina, säger Peter.
Inne i musteriet finns förkläden i både barn- och vuxenstorlek.
– Man kan välja att lämna in sina äpplen och komma tillbaka lite senare för att hämta musten, eller så får man vara med. Äpplena ska först tvättas, sedan krossas och till sist pressas. 100 kilo äpple tar ungefär en halvtimme att musta. Ska musten pastöriseras så är det dock en längre process och då får man komma tillbaka dagen efter, berättar Gertrud.
Det förarbete som kunden behöver göra är att välja ut bra äpplen som inte är skadade eller dåliga.
– Musten dricker man precis som den är. Den är ett perfekt alkoholfritt alternativ. En del vill späda den lite, men jag tycker smaken är bäst ospädd. Tillsätta kolsyra kan man också göra om man vill, säger Gertrud.
Namn: Peter och Gertrud Jonasson
Ålder: 50 respektive 51
Barn: Tre
Bor: Fornbohyttan
Favoritäppelsort: ”Klassiker som Ingrid Marie och Åkerö, men även nya. Vi har precis planterat rött kaneläpple som vi är väldigt nyfikna på.”
Hemsida: www.lindesbergsmusteri.se
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.