1955 gick svenska folket till vallokalerna för att rösta ja eller nej till högertrafikomläggning. Sveriges ja-sida, bestående av näringslivet och majoriteten av regeringen, såg det som självklart att köra på samma sida som de andra länderna i Europa, inte minst med tanke på den ökande trafiken över gränserna. ”Det kommer att bli blodbad på vägarna”, ropade motståndarna.
På valdagen fick de som ville behålla vänstertrafiken en förkrossande majoritet. I Lindesberg röstade 77 procent nej till införande av högertrafik och 20 procent ja. Totalt i riket var nej-siffran ännu högre.
Många år senare tog regeringen saken i egna händer och beslutade, mot folkomröstningens utgång, att högertrafik ändå skulle införas. Resultatet blev färre trafikolyckor på landets vägar trots att nej-sägare trodde tvärtom.
Eurovalet riskerar nu att bli ett nytt val där regeringen i slutänden kommer att kasta valresultatet i papperskorgen och ta beslut själva.
Det är enklare att säga nej till förändringar. Generellt sett hittar man majoriteten nej-sägare till såväl euron som högertrafiken på landsbygden och mindre orter. Det är inte så konstigt eftersom man där oftare saknar kontakt med andra länder. Boende i Stockholmsområdet och södra Sverige har oftare kontakt med euron än folk i inlandet. Likadant var det 1955, ja-sägarna till högertrafik fanns i södra Sverige där de oftare var ute i Europa och fick uppleva högertrafiken.
Det blev inget blodbad när vi gick över till högertrafik, sanningen är att det bara blivit färre och färre dödsolyckor sedan dess.
Läs mer om högertrafikomläggningen
Rysaren som inte blev av
Den som hade sett fram emot en spännande kväll vid TV:n på söndagen kunde snart konstatera att chipsen, dippen och läsken hellre kunde sparas till ett bättre tillfälle. Valet blev inte den rysare många förutspått och ganska tidigt kunde man se hur svenska folket röstat i valet om att införa euron som valuta i Sverige. I Lindesberg fick nej-sidan en förkrossande majoritet. Hela 64 procent sade nej och 33,7 procent ja.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.