Nu har Tina K Fromell och Claes Lamourin tagit på sig de svarta jackorna märkta med ”Fältare” både på ryggen och bröstet.- Vi arbetar där ungdomarna finns och vårt arbete bygger på frivillighet och respekt för ungdomarnas integritet, säger de.
Fältgruppen bildades 2 februari och har redan varit med på föräldramöte och på annat sätt nätverkat och träffat nyckelpersoner som spelar en viktig roll när det gäller att arbeta förebyggande eller ta hand om ungdomar som riskerar att fara illa. Politikerna beslutade om det här fältarbetet sedan det under hösten kommit varningssignaler om att högstadie- och gymnasieelever for illa och det fanns misstankar om drogmissbruk.
Tina Fromell och Claes Lamourin (du når dem på 076-725 76 19 och 076-725 76 20) säger att spridningen av de nya Spice-drogerna är ett stort bekymmer som gör att fältarbetet får en extra viktig roll, men att det också finns andra risker för ungdomarna.
De är fältkuratorer – ett namn som i sig ger signalen att de är till för att hjälpa. Men båda – som är utbildade socionomer – har flera års erfarenheter av sociala utredningar. Tina Fromell har också varit fältare i Örebro, där fältgruppen ingår i den ordinarie verksamheten.
– Vi är väldigt tydliga med den roll vi har nu. Det här handlar inte om myndighetsutövning. Vi vill att ungdomarna ska ha förtroende för oss, säger hon och Claes Lamourin fyller på med att det känns bra med andra sorts möten med ungdomar.
De jobbar schemalagt vissa kvällar och varannan helg förutom de sk riskhelgerna, när det brukar vara många ungdomar ute. Men de kan styra om arbetet och snabbt vara på plats, när många unga är ute och det kan hända saker. Så t ex fick de med kort varsel veta när alla niorna var på dans. Det här är ett projekt fram till den 31 oktober och en del av förebyggande arbete inom socialtjänsten och täcker hela Lindesbergs kommun. De har tystnadsplikt men också anmälningsplikt, så att de måste göra en s k orosanmälan om de misstänker att någon far illa.
– Vi kan också ha s k bekymringssamtal. När vi blir oroliga för någon ungdom uppmärksammar vi föräldrarna på vår oro. Därefter kan vi finnas med och ge råd, stöd och motiverande samtal till både den unge och till förälder för att bidra till en positiv utveckling, säger Claes och Tina. Vi ska ligga steget före – innan det blir ett utredningsärende för socialtjänsten.
Fokus är på den uppsökande verksamheten och de ska finnas på skolor, fritidsgårdar och bland ungdomar på stan och de kommer att vara ute mycket under hela projekttiden. Det handlar om att bygga relationer med unga mellan 13 och 25 år. De ska jobba tätt ihop med ungdomspolisen och med det lokala Brottsförebyggande rådet.
I deras uppgift ingår också att kartlägga hur det ser ut med användningen av droger och olika riskmiljöer. Det är information som sedan kan ligga till grund för en långsiktig plan för kommunen, när det gäller förebyggande arbete bland ungdomar. De ska också hjälpa till att ta fram ”checklistor” för skolorna, så att skolpersonal snabbare kan se orostecken.
Det är alltså ett projekt med fältgruppen, men de två fältkuratorerna, som redan haft bekymringssamtal med föräldrar, menar att fältarbetet gör att ungdomar i riskzonen upptäcks tidigare. Det är också viktigt att få med föräldrarna. Kanske rentav en grupp med nattvandrande föräldrar kan komma igång?