Tomma butikslokaler riskerar i längden att anpassas för andra verksamheter än handel – alternativt byggas om till bostäder. Det har centrala Lindesberg sett exempel på tidigare. I ett led att försöka stoppa denna utveckling, har det lokala fastighetsbolaget Lindesbergs Fastigheter AB förvärvat tre fastigheter i centrum, som man nu vill ”rädda” från ett sådant eventuellt framtida öde.
– Vi tycker det är synd att Lindesbergs centrum tappar butiker och att butikslokaler blir till bostäder istället. Vi vill se handel i centrum och vill samtidigt göra vad vi kan för att bevara handeln, förklarar Per Sander på Lindesbergs Fastigheter AB.
För en vecka sedan kunde LindeNytt rapportera om den aktuella fastighetsaffären mellan parterna AKKA Egendom och Lindesbergs Fastigheter. De tre fastigheterna köpte AKKA Egendom för knappt två år sedan i samband med att företaget köpte större delen av Egeryds Fastigheters bestånd i Lindesberg. Det rörde sig om totalt 24 fastigheter med 270 lägenheter och ett 30-tal verksamhetslokaler. Då företagets kärnverksamhet är att äga och förvalta bostäder, har beståndet av verksamhetslokaler nu börjat säljas av.
Lindesbergs Fastigheters målsättning är att bevara dessa fastigheter (se tidigare artikel) i deras nuvarande form med butikslokaler och hyresrätter. Man ser affären som ett sätt att rädda en del av centrums fastigheter från att bli en bidragande faktor till att handeln avvecklas.
– Vi vill inte att Lindesbergs centrum skall bli ett bostadsområde, vi vill se handel i centrum. Därför ser vi dessa fastigheter som intressanta för oss, att bevara de möjligheter som finns kvar att bedriva butiksverksamhet, säger Per Sander på Lindesbergs Fastigheter.
Han är dock medveten om att handlarnas situation är svår då mycket av handeln idag sker via de digitala alternativen istället.
– Det här blir en utmaning, det blir inte lätt. Men vi tycker det här är väldigt viktigt för Lindesberg, så vi tar oss gärna an utmaningen och försöker att göra vad vi kan för vårt centrum och de butiker som finns där, avslutar Per Sander, Lindesbergs Fastigheter.
Om handeln inte blir starkare på sikt och förfrågningar på butikslokaler upphör helt, så kan den nya fastighetsägaren ändå tvingas vidta sådana åtgärder, som man just nu hoppas kunna undvika. Per Sander menar att om antalet tomma lokaler blir för många, så är lägenheter en absolut sista lösning för att fylla fastigheterna med hyresgäster.
Tidigare artikel: Stockholmsägda fastigheter blir Lindeägda igen
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.