Det är fjärde året för Bergslagens Sparbanks projekt ”Drömjobbet”. I år fick fem drivna, företagsamma ungdomar chansen att skapa och utveckla sin företagsidé.
Drömjobbet vänder sig till ungdomar i bankens upptagningsområden; Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors. I år blev det endast ungdomar från Lindesberg och Nora. Intressenter skickar in sin ansökan om att få delta i projektet för att sedan bli utvalda. Under sommaren får ungdomarna lön och vägledning, och man startar alltid med att åka på Emax, vilket är ett nationellt evenemang där man samlar Sveriges mest driftiga ungdomar i åldern 18-20 år.
– Vi vill samla de på ett och samma ställe. De tävlar och blir insatta i lag med personer de aldrig tidigare träffat. Det är fyra stycken i varje lag, och i år blev det 25 lag, säger Janis Lancereau, VD vid STARTcentrum Örebro region AB.
Agnes Gintvainyte, Lindesberg, vill jobba med nagelmanikyr, men utan gel och förlängningar, och istället helt naturligt.
– Jag älskar att måla nagla och jag erbjuder kunder att måla olika mönster och hjälp att vårda sina naglar. Jag vill att de ska hålla långsiktigt, berättar Agnes och säger att hon under sommaren ska försöka närvara och synas på olika platser där det samlas människor.
Filip Bilek och Michaela Persson, Nora, satsar på idrott, vilket faller sig naturligt då de båda är mycket intresserade av att röra på sig.
– Vi vill att barn ska få känna samma glädje i sport som vi känner. Därför ska vi ha ett prova-på-idrottsläger, säger Michaela och fortsätter:
– Vi vill att barn ska röra på sig, och känna den gemenskap och glädje som finns i sport.
Idrottslägret kommer att hållas vecka 28 i Nora och vara för tjejer och killar som är födda mellan 2003-2005. Filip som är tjeckisk juniorlandslagsspelare i innebandy pratar engelska, vilket ungdomarna ser som en fördel.
– Barnen får lära sig både sport och engelska, det blir lite som en språkkurs, konstaterar Michaela.
Magnus Danielsson, Nora, är tekniker uti fingerspetsarna, och dessutom Emax affärssimulerings vinnare. Han håller på att utveckla en app för avancerad bildvisare för poweranvändare i Androidtelefoner. Det ska i slutändan bli en lättanvänd app.
– Less is more, tycker Magnus och säger sedan:
– Även om man inte blir företagare direkt så har man ändå fått verktygen för att starta senare eller driva företag vid sidan av studierna. Det är en fantastisk möjlighet!
Frida Franchi-Rapp, är den femte Drömjobbaren, men hade inte möjlighet att närvara vid pressträffen tidigare idag. Men Fridas företag är riktat mot småföretagare sin behöver hjälp med reklam och marknadsföring, såsom broschyrer och affischer.
Under Emax tävling gick det strålande för Magnus som var i det lag som knep förstaplatsen. Michaelas lag tog en andraplats, Filips lag placerade sig som nummer tre, och Agnes på fjärdeplats.
– Det var en otrolig utdelning härifrån, säger Janis.
Och Agnes tillägger om Emax:
– Först ville jag bara testa, men efter Emax fick jag massor med nya idéer och inspiration, jag tänker längre fram nu.
Ola Drehmer, vice VD vid Bergslagens Sparbank kommenterar om deras satsning på Drömjobbet:
– Jag tror att det är ett stort vakuum mellan skolan till att starta ett företag. Jag tycker att vi fyller en viktig funktion där!
– Det finns inte några frågetecken alls om vi ska driva det vidare eller inte, hatten av för de där här fantastiska ungdomarna, avslutar Ylva Edbohm, Marknadskoordinator vid Bergslagens Sparbank.