Bergslagens Sparbanks styrelseordförande Oa Holfve klippte det officiella bandet. Vd Cecilia Jeffner till höger. Foto: Camilla Lagerman
Ett av bankens nya mötesrum. Foto: Camilla Lagerman
Modell av Sparbankshuset som stiftelsen skänkte i gåva under invigningen. Foto: Camilla Lagerman
Nu är lokalerna på Kungsgatan invigda. Foto: Camilla Lagerman
Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler
Bergslagens Sparbanks styrelseordförande Oa Holfve klippte det officiella bandet. Vd Cecilia Jeffner till höger. Foto: Camilla Lagerman
Ett av bankens nya mötesrum. Foto: Camilla Lagerman
Modell av Sparbankshuset som stiftelsen skänkte i gåva under invigningen. Foto: Camilla Lagerman
Nu är lokalerna på Kungsgatan invigda. Foto: Camilla Lagerman
Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler
Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 på onsdagsförmiddagen klippte Bergslagens Sparbanks styrelseordförande Oa Holfve det traditionsenliga bandet som förklarade verksamheten öppen i sina nya och fräscha lokaler.
– Det känns skönt att vara på samma ställe igen, säger Cecilia Jeffner, vd för Bergslagens Sparbank.
Sparbankshuset på Kungsgatan 13 i Lindesberg har länge varit Bergslagens Sparbanks hemvist, men i början av det nya milleniet delades verksamheterna upp på två olika kontor, där privatsektorn flyttade till Kristinavägen. I slutet av 2019 förvärvade det lokala fastighetsbolaget LindeFast den anrika byggnaden och sedan dess har en uppfräschning av lokalerna pågått. Under onsdagen var det stor invigningsfest då Bergslagens Sparbank återigen är samlade på ett och samma ställe, i en nyrenoverad kostym.
– Det här ökar effektiviteten, kunderna har allt på samma ställe, både specialisterna och kontanterna finns här, och för personalen är det jättebra att alla kan träffas. Jag ser bara fördelar med det, säger bankens styrelseordförande Oa Holfve.
Placeringen av bankens kontor har under många år varit ett föremål för diskussion i styrelsen. Bland annat har man haft funderingar på att bygga på en våning ovanpå kontoret vid Kristinavägen, och även det gamla Tingshuset har funnits med tankarna.
– Vi har diskuterat länge, eftersom vi har haft dubbla etableringar i över 20 år, men det har aldrig varit riktigt bra. På den tiden var läget bra, mitt i stan bland alla människor, men nu funkar det inte så längre. Numera ringer man i regel och bokar en tid, så vi är inte beroende av läget längre, säger Cecilia.
– Det digitala har tagit ett jättekliv under pandemin, och många har upptäckt att man inte längre behöver vara på plats för att göra bankärenden, därför ser även kontoren annorlunda ut, säger Oa.
När beslutet väl landade på att samla alla i Sparbankshuset på Kungsgatan igen insåg man också att lokalerna behövde byggas om för att passa den dubbelt så stora personalstyrkan. Banken beslutade då att sälja fastigheten till det lokala företaget LindeFast.
– Att vi sålde huset gjorde att vi nu kan ägna oss helt åt bankverksamhet istället för fastighetsskötsel, så det blev verkligen en jättebra lösning, säger Oa.
– Sedan är det såklart extra roligt att vi är tillbaka i Sparbankshuset igen, flikar Cecilia in.
Även om banken har 30 procent av sina kunder utanför lokalområdet, har Sparbanksstiftelsen sin verksamhet 100 procent inom det, något man ser som otroligt viktigt.
– Stiftelsen ägnar sig åt att äga bank, och det i sin tur gör att vi kan främja det lokala kultur- och näringslivet och idrotten genom sponsring, säger stiftelsens ordförande Hans Sigge.
Samtliga verksamheter inom Bergslagens Sparbank finns nu samlade på Kungsgatan 13, förutom bankomaten som fortsatt kommer att finnas kvar på Kristinavägen. De nya lokalerna är handikappanpassade, och erbjuder samma möjligheter att göra sina bankärenden som innan. Dessutom har man avsatt dedikerade parkeringsplatser för bankens kunder med uppmärkta skyltar.
– De mänskliga mötena behövs fortsatt, avslutar Hans Sigge.
Fotnot: Fastighetsbyrån finns fortsatt kvar på Kristinavägen, där man har påbörjat renovering av lokalerna. Kontoret har dock öppet som vanligt under tiden.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.