FALABs vd, Roger Sixtensson, släppte den första stenen. Foto: Camilla Lagerman
Intensivt sopande för att få stenen på rätt plats. Foto: Camilla Lagerman
Annelie Bergqvist, marknadsansvarig på LIBO, delade ut fina give aways. Foto: Camilla Lagerman
LindeNytt fick en rundtur bland alla skrymslen och vrår i den nybyggda anläggningen. Här Lindlövens A-lags omklädningsrum. Foto: Camilla Lagerman
Soligt och trevligt inför invigning. Foto: Camilla Lagerman
Festlig invigning av nya curlinghallen
FALABs vd, Roger Sixtensson, släppte den första stenen. Foto: Camilla Lagerman
Intensivt sopande för att få stenen på rätt plats. Foto: Camilla Lagerman
Annelie Bergqvist, marknadsansvarig på LIBO, delade ut fina give aways. Foto: Camilla Lagerman
LindeNytt fick en rundtur bland alla skrymslen och vrår i den nybyggda anläggningen. Här Lindlövens A-lags omklädningsrum. Foto: Camilla Lagerman
Soligt och trevligt inför invigning. Foto: Camilla Lagerman
Festlig invigning av nya curlinghallen
Det var med stor stolthet som Lindesbergs Curlingklubb, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB, förklarade den sprillans nya curlinghallen invigd under lördagen. Inför en stor publik släppte den för dagen något nervösa Roger Sixtensson den första stenen, och fick mottaga rungande applåder från åskådarna.
– Jag har en enorm respekt för alla som spelar curling, för det här är inte lätt, skrattar Sixtensson.
När klockan slog 13:00 på lördagen fattade Roger Sixtensson tag om den officiellt första curlingstenen för att släppa den på sin premiärfärd nerför curlingisen. Med hjälp av ett peppande stöd från publik och curlingspelare gick det hela som en dans, och curlinghallen var därmed invigd.
– För mig är balansen det svåra, men för de som är aktiva spelare är det nog längd och riktning, säger Roger Sixtensson och avslöjar samtidigt att han fått en smyglektion inför invigningen.
– Jag fick en liten ”crash course” av Christer Larsson och Mikael Åkergren som gav mig bra tips.
Lindesbergs Curlingklubb bildades redan 1934, och har idag cirka 25 aktiva spelare, något man hoppas kunna öka med hjälp av den nya hallen.
– Medelåldern är ju ganska hög, men vi jobbar på att kunna föryngra och förändra, det hoppas vi kunna göra nu när vi kommer fram i rampljuset. Tidigare var det en mörk byggnad på baksidan av ishallen, men nu är det i princip det första man ser när man kommer hit. Det finns ju folk som har bott här i 20 år som inte ens visste att det fanns en curlinghall. Men nu är det ljust, fint, bra temperatur och det är framförallt lätt för folk att se den nu, förklarar klubbens ordförande Christer Larsson.
Efter invigningen väntade matcher mellan Lindesbergs två lag, samt Örebro och Kristinehamn. Foto: Camilla Lagerman
Under renoveringen av hallen har man haft mycket kontakt med Svenska Curlingförbundets Leif Öhman, som beskrivs vara något av en guru inom sporten. Han gjorde bland annat den olympiska isen till OS i Vancouver 2010.
– Jag gick en ismakarkurs för honom i Södertälje. Att göra en curlingis är en hel vetenskap, man ska ha rätt temperatur och fuktighet med mera, men framförallt ska man använda destillerat vatten då man behöver mindre effekt på kylan för att få isen att frysa. Nu har vi en maskin som gör destillerat vatten, och producerar cirka 400 liter i timmen, sedan slangspolar man isen på samma sätt som när man flytspacklar till exempel. Det tar 14 dagar för att få isen klar i curlinghallen, det krävs en spolning om dagen i ungefär 12-13 dagar, förklarar Mikael Åkergren.
Spelstenarna, som väger runt 20 kilo styck, tillverkas av en speciell typ av granit från Skottland, som är både hård och mjuk samtidigt för att de inte ska spricka. Sedan slipas stenarna i Kanada innan de anländer till sitt slutmål.
– I princip allt görs i Kanada, vi väntar just nu på en ny ishyvel som är batteridriven, den står i Kanada och väntar på leverans, säger Mikael.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...