Telia Sonera övertog under hösten Lindesbergs stadsnät för 35 miljoner kronor. Nu satsar telejätten vidare i Lindesberg och investerar ytterligare 50 miljoner kronor på en fortsatt utbyggnad av fibernätet i tre steg med en början redan under våren 2014.
Efter affären mellan Lindesbergs kommun och Telia Sonera där kommunen till slut sålde sitt stadsnät till Telia för 35 miljoner kronor är parterna överens om hur en fortsatt utbyggnad av fibernätet ska gå till.
Vid en pressträff under förmiddagen informerade kommunen och Teila Sonera om att utbyggnaden av höghastighetsbredband via fiber kommer ske i tre steg. Det första steget inleds redan i mitten av februari 2014 då 650 villaägare inom Lindesbergs tätort får ett brev med ett erbjudande om att låta Telia dra in en fiberkabel i fastigheten. Samtidigt blir det också informationsträffar och dörrknackningsaktioner för att nå ut ordentligt med information om hur det hela ska gå till.
Senare under 2014 fortsätter Telia med nästa steg i anslutningssatsningen då man vänder sig till villaägare i de mindre orterna i kommunen med samma erbjudande. Under 2014 kommer cirka 2500 villor i kommunen nåtts av erbjudandet att dra in fiber i villan.
Det tredje och sista steget i satsningen berör övriga hushåll och företag i de mer glesbebyggda delarna av kommunen. I det arbetet kommer också de lokala byalagen involveras i, berättar man från Telia.
– Kommunen har anslutit sig till det nationella målet att minst 90 procent av alla svenska hushåll och företag ska ha tillgång till höghastighetsbredband. Det gäller nu också för Lindesbergs kommun, säger Anders Ceder (S).
Erbjudandet om fiber till villan skiljer sig på några punkter jämfört med det som tidigare Stadsnät erbjöd. Bland annat så innebär Telias erbjudande att fiberdragningen gäller ända in i huset, inte bar till tomtgräns eller husgrund. Priset som villaägaren ska betala för arbete och material är ännu inte bestämt men det blir ett kampanjpris, lovar Telias representanter vid pressträffen.
Det ska heller inte bli några problem med för låg anslutningsgrad. I fallet med stadsnät krävdes det att anslutningsgraden i ett visst område skulle överstiga 40 procent för att en utbyggnad skulle påbörjas. Detta blir inget problem nu enligt Anna Philipson, ansvarig för Telia Soneras nationella fibersatsning.
– Vårt anslutningskoncept är såpass starkt. Där vi går fram, där bygger vi, säger hon.
Det blir också ett så kallat öppet fibernät redan från första dagen, vilket innebär att det är villaägarna själva som väljer leverantörer av tele, Tv och övrig information och data som ska nå in i fastigheten via fibernätet.
– Vi måste nu komma till skott, komma igång snabbt. Medborgarna har med stadsnät byggt upp förväntningar som inte blev av. Nu bygger vi upp stora förväntningar igen och nu är det viktigt med ett resultat snabbt, säger Anders Ceder (S).
Också Pär-Olof Lindguist (M) är inne på samma linje.
– Vi kom inte fram med vår modell av stadsnät. Meningen med stadsnät var att vi skulle nå ut till invånarna bättre och snabbare än med andra alternativ som då fanns. Nu får vi backa tillbaka och göra om och göra rätt, säger han.
Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans konstruktion av en fällstege med arbetsplattform imponerade stort på juryn och säkrade honom inte bara förstaplatsen, utan även en plats i Yrkes-SM 2026.
– Det är bara så jäkligt kul att ha vunnit detta, säger Voldemars till LindeNytt.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.