Utskottet för stöd och strategi fattade tidigare under sommaren beslutet att man med start under hösten kommer att servera kommunens högstadie- och gymnasieelever filmjölk till skollunch en dag i veckan. Detta kommer att ske under en provperiod på tre månader. Utskottet uppmanade samtidigt måltidsenheten att hålla nere kostnaderna.
– Måltidsenheten har precis som många andra enheter ett sparbeting på sig, och därför bad vi politikerna att fatta åtgärdsbeslut för att kunna spara pengar. Tyvärr handlar det om ganska stora beslut som ska till för att kunna spara in, och då lämnade vi flera förslag, bland annat detta, förklarar kostchef Louise Auer och fortsätter:
– Personligen tycker jag att vi borde titta på det igen för att vara helt säkra på att det är rätt beslut, men det är inget roligt beslut att fatta när man jobbar med mat.
De övriga förslagen som lades fram var bland annat att gå över till mer halvfabrikat, dra ned på råvaror med svenskt ursprung och att dra ned på personal.
– Egentligen ville de inte gå på något av förslagen, men till slut landade det i detta, säger Louise.
Skolans måltider ska ge eleverna den energi och näring som behövs för att de ska växa, utvecklas och orka koncentrera sig och lära under hela skoldagen. Skollagen ställer krav på att skolmåltiderna ska vara kostnadsfria och näringsriktiga. En genomsnittlig skollunch bör ge cirka 30 procent av elevernas dagsbehov av energi och näringsämnen.
– Om man inte har någon annan rätt att välja på, utan enbart serveras filmjölk, strider det mot våra riktlinjer som vi satt upp avseende bra mat i skolan. Gröt, fil och smörgåsar passar bäst till frukost och mellanmål. De ger för lite energi och näring för att serveras till lunch, säger Ulrika Brunn, dietist vid Livsmedelsverket.
– Det blir ju tyvärr en följd av det. När vi näringsberäknar måltiderna gör vi det alltid i tvåveckorsperioder, och visst kommer det att påverka. Men skulle man däremot titta enbart på den dagen så når vi absolut inte upp i målen, säger Louise.
– Vid enstaka tillfällen kan det vara passande med sådan lunch, som till exempel den traditionella risgrynsgröten vid jultid. Men jag har faktiskt inte hört talas om någon annan kommun där detta förekommer, inte så här systematiskt, säger Ulrika Brunn.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.