Utskottet för stöd och strategi fattade tidigare under sommaren beslutet att man med start under hösten kommer att servera kommunens högstadie- och gymnasieelever filmjölk till skollunch en dag i veckan. Detta kommer att ske under en provperiod på tre månader. Utskottet uppmanade samtidigt måltidsenheten att hålla nere kostnaderna.
– Måltidsenheten har precis som många andra enheter ett sparbeting på sig, och därför bad vi politikerna att fatta åtgärdsbeslut för att kunna spara pengar. Tyvärr handlar det om ganska stora beslut som ska till för att kunna spara in, och då lämnade vi flera förslag, bland annat detta, förklarar kostchef Louise Auer och fortsätter:
– Personligen tycker jag att vi borde titta på det igen för att vara helt säkra på att det är rätt beslut, men det är inget roligt beslut att fatta när man jobbar med mat.
De övriga förslagen som lades fram var bland annat att gå över till mer halvfabrikat, dra ned på råvaror med svenskt ursprung och att dra ned på personal.
– Egentligen ville de inte gå på något av förslagen, men till slut landade det i detta, säger Louise.
Skolans måltider ska ge eleverna den energi och näring som behövs för att de ska växa, utvecklas och orka koncentrera sig och lära under hela skoldagen. Skollagen ställer krav på att skolmåltiderna ska vara kostnadsfria och näringsriktiga. En genomsnittlig skollunch bör ge cirka 30 procent av elevernas dagsbehov av energi och näringsämnen.
– Om man inte har någon annan rätt att välja på, utan enbart serveras filmjölk, strider det mot våra riktlinjer som vi satt upp avseende bra mat i skolan. Gröt, fil och smörgåsar passar bäst till frukost och mellanmål. De ger för lite energi och näring för att serveras till lunch, säger Ulrika Brunn, dietist vid Livsmedelsverket.
– Det blir ju tyvärr en följd av det. När vi näringsberäknar måltiderna gör vi det alltid i tvåveckorsperioder, och visst kommer det att påverka. Men skulle man däremot titta enbart på den dagen så når vi absolut inte upp i målen, säger Louise.
– Vid enstaka tillfällen kan det vara passande med sådan lunch, som till exempel den traditionella risgrynsgröten vid jultid. Men jag har faktiskt inte hört talas om någon annan kommun där detta förekommer, inte så här systematiskt, säger Ulrika Brunn.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.