En betydligt miljövänligare metod att kyla ned stora anläggningar diskuteras mellan Linde Energi och Lindesbergs Lasarett. Genom att utnyttja ett gammalt borrhål intill sjukhuset omvandlas det sjugradiga vattnet till kyla istället för värme. Den producerade kylan kan sedan användas av sjukhuset i den omfattning som är nödvändigt till betydligt lägre kostnader än traditionella metoder.
Metoden är inte ny, det finns bland annat fjärranläggningar med kyla i Örebro. Men det är första gånget tekniken prövas av Linde Energi. Tekniken är densamma som för fjärrvärme, fast tvärtom. Och istället för elslukande kylanläggningar och luftkonditioneringsaggregat får man en tystgående och miljövänlig anläggning som kräver minimalt med underhåll.
Istället för att sjukhuset köper in avancerad kylutrustning så används ett gammalt borrhål som finns i åsen intill sjukhuset. Vattnet från borrhålet skickas genom en omvänd värmeväxlare som producerar kylan. Det kalla vattnet pumpas genom fjärrkylnätet för att kyla den luft som cirkulerar i mottagarens ventilationssystem. Vattnet förs sedan tillbaka till produktionsanläggningen för att kylas på nytt. Planerna är långt gångna, även om inga definitiva beslut ännu är fattade.
– Inget är definitivt klart ännu, sjukhuset har fått ett affärsförslag av oss och har visat ett stort intresse. Jag känner mig övertygad om att allt går i lås, säger Anders Anté, VD Linde Energi.
Ambitionen hos Linde Energi är att anläggningen finns på plats och är i drift under våren 2014.
För Linde Energi är inte heller huvudsyftet med den här uppgörelsen att tjäna de stora pengarna. Visst ska investerings- och produktionskostnader täckas, men i vissa specifika affärsuppgörelser är inte avkastningen det primära. I upplägget med sjukhuset har man till exempel vägt in aspekten att med lägre driftskostnader ökar förutsättningarna för sjukhuset att bli kvar under lång tid framöver.
– Gör vi affärer av det här slaget utanför kommunen är vi absolut hundraprocentigt kommersiella, men finns det miljöaspekter med i kalkylen kan vi ibland acceptera en lägre avkastning. Så även om det gäller samhällsnyttiga funktioner som den här. Då gör det inte oss något om motparten tjänar mer än vi, säger Anders Anté.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.