En betydligt miljövänligare metod att kyla ned stora anläggningar diskuteras mellan Linde Energi och Lindesbergs Lasarett. Genom att utnyttja ett gammalt borrhål intill sjukhuset omvandlas det sjugradiga vattnet till kyla istället för värme. Den producerade kylan kan sedan användas av sjukhuset i den omfattning som är nödvändigt till betydligt lägre kostnader än traditionella metoder.
Metoden är inte ny, det finns bland annat fjärranläggningar med kyla i Örebro. Men det är första gånget tekniken prövas av Linde Energi. Tekniken är densamma som för fjärrvärme, fast tvärtom. Och istället för elslukande kylanläggningar och luftkonditioneringsaggregat får man en tystgående och miljövänlig anläggning som kräver minimalt med underhåll.
Istället för att sjukhuset köper in avancerad kylutrustning så används ett gammalt borrhål som finns i åsen intill sjukhuset. Vattnet från borrhålet skickas genom en omvänd värmeväxlare som producerar kylan. Det kalla vattnet pumpas genom fjärrkylnätet för att kyla den luft som cirkulerar i mottagarens ventilationssystem. Vattnet förs sedan tillbaka till produktionsanläggningen för att kylas på nytt. Planerna är långt gångna, även om inga definitiva beslut ännu är fattade.
– Inget är definitivt klart ännu, sjukhuset har fått ett affärsförslag av oss och har visat ett stort intresse. Jag känner mig övertygad om att allt går i lås, säger Anders Anté, VD Linde Energi.
Ambitionen hos Linde Energi är att anläggningen finns på plats och är i drift under våren 2014.
För Linde Energi är inte heller huvudsyftet med den här uppgörelsen att tjäna de stora pengarna. Visst ska investerings- och produktionskostnader täckas, men i vissa specifika affärsuppgörelser är inte avkastningen det primära. I upplägget med sjukhuset har man till exempel vägt in aspekten att med lägre driftskostnader ökar förutsättningarna för sjukhuset att bli kvar under lång tid framöver.
– Gör vi affärer av det här slaget utanför kommunen är vi absolut hundraprocentigt kommersiella, men finns det miljöaspekter med i kalkylen kan vi ibland acceptera en lägre avkastning. Så även om det gäller samhällsnyttiga funktioner som den här. Då gör det inte oss något om motparten tjänar mer än vi, säger Anders Anté.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.