Fjärrvärmeanläggningen i Guldsmedhyttan har sedan 2017 levererat fjärrvärme till kunder i Guldsmedshyttan och Storå. Foto: Jennie Einarsson
Johan Gunnarsson, drifttekniker på Linde Energi, berättade om processen kring att leverera värme ut till kunderna.
Foto: Jennie Einarsson
Lasse Nilsson fick en hamburgare serverad. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Fjärrvärmeanläggning firades med femårskalas
Fjärrvärmeanläggningen i Guldsmedhyttan har sedan 2017 levererat fjärrvärme till kunder i Guldsmedshyttan och Storå. Foto: Jennie Einarsson
Johan Gunnarsson, drifttekniker på Linde Energi, berättade om processen kring att leverera värme ut till kunderna.
Foto: Jennie Einarsson
Lasse Nilsson fick en hamburgare serverad. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Fjärrvärmeanläggning firades med femårskalas
Det har hunnit gå fem år sedan fjärrvärmeanläggningen i Guldsmedshyttan stod färdig att börja leverera värme till närområdet. För att fira detta så bjöds allmänheten in till öppet hus där man fick möjlighet att kika närmare på anläggningen under festliga former på torsdagseftermiddagen.
Efter ett omfattande arbete, som startade i mars 2017, kunde man efter åtta månaders tid slutligen ta fjärrvärmeanläggningen i bruk under oktober samma år. Det berättar Fredrik Jansson från Linde Energi som var projektledare för anläggningen i Guldsmedshyttan.
– Det var mycket som hände under 2017 när vi drog igång projektet, det var markarbeten, vi byggde ackumulatortanken, och parallellt så grävde vi även ner fjärrvärmerör mot Baettr och till LIBOs fastigheter på andra sidan vägen, förklarar Fredrik.
Genom att ta tillvara på spillvärme från gjuteriet Baettr förser fjärrvärmeanläggningen idag flera av LIBOs hyresfastigheter, Storåskolan, Grönbodahemmet, Hagabackens skola och även Baettr själva med en hållbar fjärrvärme.
– Är det tillräckligt bra temperatur på spillvärmen som vi får så går den direkt ut på på fjärrvärmenätet, är den inte tillräckligt varm så toppar vi temperaturen med hjälp av pelletspannan och värmer upp den lite extra innan det går ut i fjärrvärmenätet, förklarar Johan Gunnarsson, drifttekniker på Linde Energi.
Det varma vattnet leds sedan ut i nedgrävda rör hem till kunderna som är anslutna till fjärrvärmenätet. Därefter är det fjärrvärmecentralen som finns i varje fastighet som för över värmen till husets egna värmesystem. Efter detta så återvänder vattnet i returledningen tillbaks igen för att värmas upp på nytt, avslutar Fredrik Jansson.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.