Uteserveringar vid Bytesgatans sträckning mot Flugparken kan snart bli verklighet då kommunen nu har beslutat att skicka ett uppdrag till Näringsliv och Utveckling att titta närmare på frågan. Vidare vill Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott se om kommunen har råd att dra fram el till Flugparken för att möjliggöra torghandel på platsen.- Det är insatser som vi vill sätta igång med snarast, säger kommunstyrelsens ordförande Ander Ceder. Förutom dessa förslag finns just nu väldigt många goda idéer kring hur Lindesbergs stadskärna ska bli attraktivare och så snart vi beslutat om den fördjupade översiktsplanen så kan flera av dem bli av.
Kommunens näringslivs- och utvecklingsenhet har tagit fram en omfattande vision till hur Lindesberg stadskärna ska kunna utvecklas och göras attraktiv främst under sommartiden. Förslaget är framtaget tillsammans med kommunen, Företagarna, Linde City med flera aktörer. Här föreslås bland annat att en citynära camping anläggs, att Loppholmarna får grillplatser, badbrygga och en anslutningsbro till Strandvägen samt att kommunen anordnar vandringsleder i staden med stopp för träningsredskap i utomhusmiljön.
De förslag som vann gehör direkt på gårdagens möte i planerings- och utvecklingsutskottet var idén om plats för uteserveringar vid Bytesgatans sträckning mot Flugparken. Detta innebär att den delen av Bytesgatan måste stängas av för biltrafik under hela året eller under sommartid. På Kungsgatan föreslås att bilister och gångtrafikanter ska få samsas om gatan under sommaren – en så kallad gåfartsgata. Utskottet fastnade också för förslaget att dra fram el till Flugparken för att möjliggöra torghandel som kräver elektricitet och skickade ett uppdrag till Näringsliv och utveckling att kostnadsberäkna den åtgärden.
– Vi är också positiva till en stadsnära camping, säger Anders Ceder. Men, som med så många andra goda förslag får detta vänta fram tills den fördjupade översiktsplanen är beslutad. Först därefter kan vi bli konkreta.
Just nu pågår ett intensivt planeringsarbete i kommunen för att slutföra förslaget om en fördjupad översiktsplan. Tanken är att beslutet ska tas innan nyår och planen är vägledande för var olika tänkta insatser, aktiviteter och byggnationer kan placeras i stadskärnan. Innan den fördjupade översiktsplanen beslutas ska kommuninvånarna få säga sitt och förslaget kommer att ställas ut bland annat på biblioteket och ligga ute på hemsidan.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.