Efter knappt ett år, från idé till färdig produktion, har Daniel och Mika Sjöstrand i Rockhammar fått en flygande start med försäljningen av sina unika tunnelväxthus. En produkt som är helt ny i Sverige och skräddarsydd av ägarna själva. Kunderna står i kö för leverans och snart är det dags att anställa.- Vi är otroligt glada över det stora intresset, säger Daniel Sjöstrand. Inom några månader kommer vi att anställa minst en person som kan hjälpa oss med packning av varorna.
Hemmaodlingen är fortfarande en trend i Sverige där intresset för egenodlade grönsaker växer starkt. Mika och Daniel Sjöstrand, själva hängivna odlare, fick idén om ett tunnelväxthus genom sin holländska granne. Han lät paret låna växthuset och de upptäckte snart odlingsmiljön var mycket bra- men att själva konstruktionen på huset kunde förbättras.
– Eftersom vi fick så många förfrågningar på vårt låneväxthus förstod vi att här fanns en marknad, förklarar Daniel Sjöstrand. Då tog vi kontakt med Almi och fick hjälp med konstruktion och ritningar efter de idéer vi själva hade.
GjordNäras tunnelväxthus består av en serie av metallbågar som man förankrar i jorden och täcker med en professionell växthusfilm. Bågarna tillverkas i Sverige medan plastfilmen hämtas från Nederländerna. Genom att metallbågarna är modulbaserade kan man låta växthuset växa efter behov.
– Idén är helt unik för Sverige, säger Daniel Sjöstrand. Det finns liknande växthus till salu för professionella odlare men de är väldigt stora och passar inte hemmaodlaren.
Kunderna har hittat till GjordNära mycket snabbt och företaget har sedan starten, i november, lämnat flera produktionsorder på bågar.
– Vi märker att vi hittat rätt, säger Daniel Sjöstrand. Det här är ett billigt men oerhört bra alternativ att odla grönsaker i. Genom att våra tunnelväxthus är stora och höga blir odlingsmiljön väldigt bra.
Den 5 april håller GjordNära öppet hus dit alla intresserade är välkomna till. Platsen är i GjordNäras lokaler, i det som tidigare var Rockhammars sågverk, strax utanför Frövi.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.