Carolina Sollin och Monica Jomfjäll från Fonus. Foto: Camilla Lagerman
Fonus förbereder för årets ljuständning: ”Varmt i hjärtat”
För femte året i rad hjälper Fonus i Lindesberg anhöriga att tända ljus vid deras nära och käras gravar inför Alla helgons dag. Intresset för den kostnadsfria tjänsten har vuxit för varje år, och man hoppas att ännu fler tar chansen att tända ett ljus i minne av en bortgången när och kär.
– Det finns så många som inte kan ta sig till en grav, och där vill vi vara dem som sträcker ut en extra hand för att hjälpa till, säger Monica Jomfjäll.
För Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg började årets ljuständning ovanligt tidigt, när man för första gången uppmärksammade Alla Djurhelgons dag den 4 oktober.
– Vi var omkring 50 personer som hade en ljuständning på Sveriges äldsta djurkyrkogård i närheten av Kaknästornet, och det var jättevackert. Våra djur är ju våra familjemedlemmar, det får man inte glömma, så den här dagen kommer att uppmärksammas den 4 oktober varje år, och vi hoppas att det ska sprida sig över landet till andra djurkyrkogårdar, säger Monica.
Foto: Camilla Lagerman
Nu pågår dock förberedelserna för fullt inför Allhelgonahelgen, då omkring 900 Fonusmedarbetare runt om i landet tillsammans tänder cirka 30 000 ljus på hela 1000 kyrkogårdar. I Lindesbergs kommun tänder man ljus från Ramsberg i norr till Fellingsbro till söder, ett arbete som värmer lite extra i hjärtat både hos anhöriga och de som tänder ljusen.
– Det här är femte året som vi gör det här, och förra året tände vi runt 100 ljus i Lindesbergs kommun. Jag tror och hoppas att det kan bli fler i år, det är ju en kostnadsfri tjänst som vi erbjuder. Det finns så många som inte kan ta sig till en grav, och där vill vi vara dem som sträcker ut en extra hand för att hjälpa till, berättar Monica.
– Det är så mysigt den dagen att få göra det här, alla människor man träffar, en del kommer fram och pratar på kyrkogårdarna. Det blir varmt i hjärtat att få göra något som betyder så mycket för andra, säger Carolina Sollin från Fonus Örebro.
Foto: Camilla Lagerman
För att beställa ljuständning vid en grav behöver man besöka Fonus hemsida, där sista dagen för beställning är 1 november.
– Det är viktigt att gravnumret och kvarteret är rätt, annars blir det otroligt svårt att hitta graven. Men om man tycker det är svårt att beställa kan man alltid ringa eller komma in på kontoret så hjälper vi till. Vi kommer börja tända några ljus redan torsdagen den 2 november och några lördagen den 4, men de allra flesta tänds på fredagen, säger Monica.
Nytt för i år är att man även kommer kunna tända digitala ljus för en saknad anhörig eller vän oavsett vart i världen man befinner sig, något man kan göra redan nu.
– Där kan man tända över hela världen, jag har tänt för min bror i New York och min pappa långt ner i Småland. Om man vill kan man också lämna en liten hälsning, men även vara helt anonym om man så önskar. Jag tycker det här är jättebra, för det är många som har anhöriga på andra ställen i världen, avslutar Monica.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån ...
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...